Krimp brengt rust en rendement voor 'boer Jos'
Twee jaar geleden runde Sloot een akkerbouwbedrijf van ruim 250 hectare met ongeveer 150 hectare fritesaardappelen. Maar dat was geen vetpot: de uitbetalingsprijs zat dicht tegen de kostprijs aan. „Ik had hier heel wisselende gronden die niet altijd topkwaliteit kunnen leveren, ik calculeerde een marge van 10 procent missers in. Maar ik zat op een gegeven moment onder de kostprijs te telen. De fritesaardappelen rendeerden totaal niet.” De pootgoedtak leverden nog wel inkomsten, maar er zaten de nodige investeringen in gebouwen en machines aan te komen. „En daar had ik geen zin meer in”, zegt hij. „Het ging financieel hier niet goed, ik moest schakelen.”
Zijn financiële situatie is nu heel anders dan pak ‘m beet vijf jaar geleden, erkent hij. Natuurlijk, met een hectareprijs van rond 80.000 euro is het goed vangen, maar er waren nog andere partijen waarmee de akkerbouwer financieel moest afrekenen. Met als resultaat dat de financiële druk momenteel veel lager is. „Het bedrijf is nu veel gezonder. Ons netto resultaat is met dit kleine areaal beter dan in de oude situatie. En de risico’s zijn ook nog veel kleiner.”
Blindstaren op schaalvergroting
Veel akkerbouwers staren zich blind op schaalvergroting, de Nederlandse landbouw is daarin doorgeslagen, vindt Sloot. En ja, ook hijzelf zat gevangen in dat systeem. „Met zo’n groot bedrijf heb je echter niet altijd meer vat op alles, ongemerkt gaan er dingen mis omdat je overal mee bezig bent”, zegt hij. „Je kunt als ondernemer ook gelukkig zijn met een klein bedrijf.” En geluk zit dan toch weer in kleine dingen. „Ik zit nu veel meer op de trekker dan op kantoor”, zegt Sloot lachend. „Ik spuit zelf, ik plant zelf. Dat geeft me voldoening.”
Lees het volledige interview met Jos Sloot in de agrarische regionale vakbladen van Agrio: Veldpost, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf die zaterdag 28 juli zijn verschenen. Klik hier om een gratis proefnummer voor een van deze agrarische vakbladen aan te vragen.