Organisatie LIV: Meer dan ooit geluisterd naar de markt
Easyfairs Evenementenhal, de organisator van de LIV, maakte in juli bekend dat de LIV ophoudt te bestaan en wordt vervangen voor twee nationale vakevents, van ieder twee in plaats van drie dagen. Eentje voor de pluimveehouderij, in maart 2019 in Hardenberg. De ander voor de varkenshouderij een maand later in Venray.
Meer inhoud
„Sinds juni 2017 voerden we vele gesprekken met varkenshouders, pluimveehouders en standhouders. Op basis van de marktontwikkelingen en de wensen vanuit de sectoren zijn plannen ontwikkeld voor nieuwe vakbeurzen met meer inhoud, afgestemd op de behoefte”, zegt Halbertsma.
„De koerswijziging betekent dat we, mede ingegeven door de voortgaande schaalvergroting en consolidatie in zowel de pluimvee- als de varkenshouderijsector, zijn afgestapt van het regionale concept, vooral gebaseerd op relatiebeheer, met het bijpraten onder genot van een hapje en drankje.”
„De nieuwe beurzen zijn (inter)nationaal van opzet met meer aandacht voor inhoud die aansluit op de relevante onderwerpen die veehouders bezighouden – we willen de switch maken van nice to visit naar need to visit en dicht bij de veehouder staan.”
‘90 procent steunt plannen’
„De plannen zijn uitvoerig getoetst, onder andere bij enkele tientallen standhouders waaronder de groep die in het verleden kritisch was over de LIV. Extra aandacht hebben we geschonken aan de groep standhouders die zowel in de varkens- als de pluimveehouderij actief zijn.”
„Tot slot hebben we ook nog een oordeel gevraagd aan de Raad van Advies, met leden die de sectoren goed kennen. Onze conclusie: we zitten goed, de nieuwe opzet snijdt hout en sluit aan. Meer dan 90 procent van de markt steunt ons”, betoogt Halbertsma. „Op 11 september is er een bijeenkomst, waar we de plannen presenteren, waarvoor alle standhouders zijn uitgenodigd.”
In gesprek
Halbertsma vindt het jammer dat enkele standhouders vinden dat de organisatie niet luistert naar de standhouderswensen. „Dat spijt ons. Het was helaas onmogelijk om iedereen in de sector te spreken. Tegelijkertijd zien we het als een duidelijk signaal dat ook zij het belangrijk vinden dat we in de toekomst goede vakbeurzen voor de veehouderij blijven organiseren. Dat is een gedeeld belang.”
De organisatie van de LIV heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de kritische standhouders, vooruitlopend op de bijeenkomst van 11 september. „We kijken uit naar een constructief overleg”, zegt Halbertsma.
Eén vakbeurs per jaar
De organisatie koos dus niet voor één vakbeurs per jaar. „In het traject dat Easyfairs Evenementenhal in juni 2017 is opgestart, is duidelijk dat frequentie nooit een uitgangspunt kan zijn, maar het resultaat van een propositie die bij de markt past. Het gaat vooral om kwaliteit en inhoud. Voor de veehouderijsectoren zien we dat een jaarlijkse gespecialiseerde (per diersoort) vakbeurs past bij de huidige marktsituatie, mits (inter)nationaal georiënteerd en van hoog niveau”, verklaart Halbertsma.
„Je verdeelt varkens- en pluimveehouders niet langer over twee regionale evenementen en belangrijker: op termijn zal de opkomst stijgen vanwege de kwaliteitsimpuls. Bij de LIV zagen we een groot deel van de veehouders afhaken en makkelijk één of meer jaren overslaan. Bovendien verwachten we ook aantrekkelijker te worden voor veehouders in de grensregio’s.”
„Bijkomende argumenten zijn er ook. Met een vaste plek in de beurskalender ontstaat er routine en herkenning en wordt wildgroei voorkomen, waarbij nieuwe partijen in ‘het gat’ in de beurskalender springen”, zegt Halbertsma.
Twee beursdagen
„Om de druk op de evenementenkalender te verminderen zou het mooi zijn wanneer we kunnen samenwerken met kwalitatief goede mini-events van anderen, door deze te koppelen aan de vakbeurzen van Easyfairs Evenementenhal. We gaan daarover graag in gesprek, want we horen dat menigeen bijna wekelijks kan opdraven voor allerlei bijeenkomsten georganiseerd door diverse partijen, waaronder toeleveranciers.”
„Tot slot hebben we 2019 bewust gekozen voor twee dagen per beurs in plaats van drie. Daarmee is het aantal beursdagen voor de varkens- en pluimveehouderij verlaagd van zes naar vier dagen. Bij succes van het nieuwe concept valt niet uit te sluiten dat we in overleg met de standhouders in de toekomst toch weer terug moeten gaan drie beursdagen, om ruimte te bieden aan alle bezoekers”, betoogt Halbertsma.