Weer in komende weken allesbepalend voor aardappeloogst
Henk Offreins van Danespo verwacht in de pootgoedteelt een 25 tot 30 procent kleinere opbrengst in Noordwest-Europa. Maar zegt hij: „Er zijn grote verschillen binnen de teeltgebieden.” Ook Derk Johan van Dam van HZPC koerst op een opbrengstderving in pootgoed van 30 procent. „Er is geen bovenmaat, alles is veel fijner.”
Schaap Holland heeft pootgoed in Nederland en Frankrijk staan, en in beide landen ziet het bedrijf hetzelfde beeld: minder pootgoed in de bovenmaat. Michael Stross van Interseed (actief in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Schotland) ziet grote verschillen: „Ik heb percelen gezien waar nog minder dan 20 ton per hectare onder zit, terwijl daar in andere jaren 50 ton wordt geoogst.”
Het is een zorgelijke situatie, zegt Dirk van de Water van Q-Potato. „We hebben de aardappelen te velde keihard nodig. Laten we niet hopen dat we nog een bak water krijgen.” Hij voorziet een oogst van consumptieaardappelen die een kwart kleiner uitvalt dan de afgelopen jaren. „De proefrooiingen vallen iedere keer weer tegen.”
Doorwas nog lastig in te schatten
De problemen met doorwas zijn lastig in te schatten, zo klinkt het bij de verschillende partijen. „Het varieert van zeer ernstig tot bijna niets”, zegt Van de Water. Het hangt onder meer af van de geteelde rassen en of er al dan niet is beregend. Maar ook dat zegt niet alles. „Dit jaar zien we ook problemen met doorwas in rassen die hier minder gevoelig voor zijn, en ook in beregende percelen.”
Doorwas zit in pootgoed en consumptierassen, constateert ook Peter Dijk van Agrico. „De eerste percelen staan al weer te bloeien.” Hij vraagt zich dan ook hoe al deze partijen goed de bewaring in komen en vervolgens goed bewaard blijven. Door die grote verschillen is er geen algemeen advies te geven. „Deze situatie vraagt om advies per bedrijf.” Dirk Stellingwerf van Schaap Holland denkt dat het verstandig kan zijn om alles onder de 35 mm apart op te slaan. „Zo houd je eventuele doorwaspartijen apart, daar moet je bij het inschuren al rekening mee houden.” Iedereen laat zijn aardappelen zo lang mogelijk doorgroeien, om toch nog wat kilo’s te krijgen. „Er zal dan ook veel in de nacontrole komen”, aldus Van Dam van HZPC.
Contracten openbreken
Hoe het verder moet met de contracten die niet volgeleverd kunnen worden? Voor openbreken is het nog te vroeg, meent Van de Water. „Laten we daar op z’n vroegst in november over spreken. Dan weten we wat we in de schuur hebben.” Dat vindt ook Michael Stross (Interseed): „Niet iedereen zal in staat zijn zijn contracten vol te leveren. Maar laten we eerst maar eens zien hoe de oogst daadwerkelijk uitvalt. Misschien, misschien valt het mee.