Aantal biologische melkveebedrijven groeit 26 procent
Volgens Bionext is de biologische zuivelsector bezig met een sterke inhaalslag. Er was ruimte voor in de markt; Nederland is enige tijd afhankelijk geweest van de import van biologische melk. In een jaar tijd nam het aantal biologische melkveebedrijven met 101 toe, een stijging van 26,6 procent. "Zo'n piek hebben we in al die jaren niet gehad", volgens woordvoerster Miriam van Bree van Bionext. Biobedrijven zitten eerst twee jaar in omschakeling. De piek is hoogstwaarschijnlijk terug te voeren op de afschaffing van de melkquotering in combinatie met de ruimte in de markt.
Die sterke groei heeft vanaf begin 2018 wel enigszins druk gezet op de melkprijs, volgens Bionext. Maar als gevolg van de fosfaatwetgeving, de droge zomer en de lage ruwvoeropbrengsten in Noord-West Europa is er meer balans in de markt gekomen en is de prijsontwikkeling voor biomelk weer wat gestabiliseerd.
Vorig jaar hebben zich 16 nieuwe melkveehouders gemeld die willen omschakelen. "Biologisch blijft een interesante optie voor melkveehouders die niet verder willen intensiveren", aldus Van Bree. Bestaande biobedrijven breiden ook uit, er zitten behoorlijk wat hectares in omschakeling, laat ze weten.
Omzet biozuivel in supers groeit
Ook de afzet van biologische zuivel via het supermarktkanaal zit in de lift. Bionext noteert een omzetgroei van 11 procent, tot 152 miljoen euro. Ook de omzet van biologische eieren groeide vorig jaar trouwens sterk, met 17 procent. Op het totale zuivel-marktaandeel neemt de biologische zuivel nu 4,3 procent voor haar rekening.
Over de hele breedte van alle productgroepen blijft 'biologisch' gestaag doorgroeien in de Nederlandse supermarkten, al vlakt de groei wel af. In 2017 steeg de omzet met 6 procent naar 778,9 miljoen euro. Met de omzettoename in de supermarkten zien de gespecialiseerde biologische winkels hun omzet dit jaar voor het eerst teruglopen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Bionext