GD waarschuwt voor 'extreem pittig' najaarsgras

In de regel is de Onbestendige Eiwit Balans (OEB) van najaarsgras al hoger dan de rest van het jaar en het aandeel ruwe celstof lager. Maar dit jaar is de situatie extreem, volgens GD. Daarnaast kan het gras ook hoge suikergehaltes bevatten door de vele zonuren.
Het gras is na de zeer droge zomer weer gaan groeien, maar dit gras wordt gekenmerkt door een hoog RE-gehalte (ruw eiwit) en een hoog suikergehalte. Op eerder verdorde percelen heeft het soms een paar weken geduurd voordat de grasgroei weer echt op gang kwam, maar de mineralisatie van deze percelen was wel hoog en tegelijk is er ook nog nawerking van eerder gegeven stikstof voor de droogteperiode. Op dit moment is de bodem nog warm en werkt het bodemleven dus volop. Voedingsstoffen die eerder niet benut zijn, waaronder stikstof, komen nu vrij, aldus GD.
Risico's
Tegelijkertijd mochten veehouders vanwege de droogte dit jaar 14 dagen langer mest uitrijden (tot 15 september). Van die mogelijkheid is volgens GD volop gebruik gemaakt. 'Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. In eerste instantie vanwege de nawerking van eerdere bemesting voor de droogteperiode en op dit moment vanwege het effect van volop bemesten van een hele productieve bodem. Door zware bemesting is er een groot risico op hoge RE- gehalten in het verse gras en de komende voordroogkuilen.'
GD adviseert om koeien die worden geweid, niet in één keer om te zetten naar een nieuw perceel vers gras, maar ze geleidelijk te laten wennen.