Onderzoek methaanemissie koeien van start

Er is inmiddels een Greenfeed geïnstalleerd op de proefboerderijen in Hengelo (De Marke) en Zegveld, en bij Koeien & Kansen-deelnemer Rijk Baltus in Middenmeer (NH.) Ook bij de vijftien andere Koeien & Kansen-deelnemers komt een Greenfeed te staan, meldt Verantwoorde Veehouderij.
Omvangrijk project
De metingen maken onderdeel uit van een omvangrijk project om de methaanemissie op Nederlandse melkveebedrijven in beeld te krijgen. Methaan geldt namelijk als een belangrijk broeikasgas. Doel van het onderzoek is om de gemiddelde methaanemissie van Nederlandse melkveestapels in kaart te brengen, evenals de variatie tussen bedrijven. Verder word er gekeken naar de variatie in methaanemissie tussen verschillende koeienrassen en tussen twee beweidingssystemen. Ook wordt onderzocht of er een verband is tussen de methaanemissie en het pensbioom: het aantal en de soorten bacteriën in de pens van de koe.
Het is de bedoeling dat de koeien (een vooraf geselecteerde groep van circa 45 dieren) de komende vier weken krachtvoer opnemen via de Greenfeed. De eerste periode geldt als installatie- en gewenningsperiode; na veertien dagen starten de metingen echt. Er zijn minimaal 20 metingen per koe nodig voor betrouwbare resultaten.
Pensvloeistof bemonsterd
Daarnaast worden er bij een deel van de testkoeien monsters van de pensvloeistof genomen, en krijgen alle testkoeien in die periode een extra melkcontrole waarbij het vetzuur in de melk wordt bepaald. Met al deze metingen kunnen de verschillen in methaanemissie tussen de koeien worden verklaard, verwachten de onderzoekers.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Verantwoorde Veehouderij