Column: Varkensmarkt springt alle kanten op
De ene dag kan heel veel verschillen van de andere dag. Dat is op dit moment zeer goed te zien op de varkensmarkt. Maandag begon Vion met een onveranderde notering. Dit werd door Boerenvarkensprijs als positief gezien. Dinsdag noteerde Teleporc echter min 5 cent. Dat was ineens een zware tegenvaller. Toen kwam op woensdag ISN weer met een positieve kwinkslag en bepaalde ze dat de notering onveranderd moest blijven. Maar welke varkenshouder snapt het spel van prijzen, handel, vraag en aanbod nu nog?
Neerwaartse spiraal tot stilstand
ISN had afgelopen woensdag geen boodschap aan de druk van de Duitse slachterijen en ging haar eigen gang. De Duitse slachterijen legden zich er bij neer en gingen direct met de onveranderde ISN-notering mee. In België zat de varkensprijs tot donderdag in een neerwaartse spiraal, maar die prijsval werd vandaag op vrijdag tot stilstand gebracht en staat nu op 1,11 euro. De prijs ligt daarmee 0,30 centen onder de Nederlandse en Duitse prijs. De grote vraag is, gaat dit ten koste van de Boerenvarkensprijs? Wij denken nog van niet. De vraag naar varkens is er in Nederland. Er zijn meerdere slachterijen die deze week nog graag een vrachtje varkens extra willen. Boerenvarkensprijs blijft daarom onveranderd op 1,46 euro staan.
Foute houding
De Boerenbiggenprijs daalde echter met min 2 euro naar 33 euro. De bodem van de biggenprijs is daarmee bijna bereikt. Het aanbod is nog steeds ruim, maar er worden nu al koppels biggen voor de komende weken verkocht voor een prijs die een fractie hoger ligt, ongeveer 26 tot 27 euro op de vrije markt, dan afgelopen week. Meestal is zo’n ‘voorverkoop’ een teken dat de markt in positieve zin voor zeugenhouders gaat veranderen.
Voor de Belgische zeugenhouders is de situatie op dit moment een hard gelag. Ter vergelijking: De biggennotering staat in België nu op 13,50 euro. De Belgische zeugenhouders trekken daarmee helemaal aan het kortste eind. We mogen daarom hopen dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest ons bespaard blijft. Tot nu toe worden er nog steeds besmette zwijnen gevonden. De rust is nog lang niet teruggekeerd. We moeten dus zorgen dat de varkenspest ver buiten de landsgrenzen blijft. De instelling van minister Schouten is daarom een foute houding. Eenmaal in Nederland is het kwaad geschiet en dan zullen niet de gevolgen van de ziekte maar de gevolgen van de prijsdaling voor veel bedrijven de nekslag betekenen. De POV wil er voor zorgen dat er meer maatregelen worden genomen en stuurt aan op het halen van de nulstand voor de wilde zwijnen.
Willy Wolfkamp nodigt u uit om te reageren op zijn column