Leverbotrisico zeer klein dankzij droogte
De werkgroep adviseert om dieren alleen te behandelen als er een diagnose is gesteld.
Leverbotziekte komt voornamelijk voor bij runderen, schapen en geiten. De ziekte wordt veroorzaakt door de leverbot, een platworm in de lever. Ernstige infecties leiden bij runderen tot verminderde melkgift en slechte groei. Bij schapen en geiten kan een zware infectie zelfs leiden tot de dood.
Tussengastheer
In de levenscyclus van de leverbot fungeert de leverbotslak als tussengastheer. Leverbotslakken leven voornamelijk in het natte overgangsgebied tussen greppel/sloot en grasland; ze kunnen slecht tegen droogte. Leverboteieren komen met mest mee op het land. Onder bij voorkeur vochtige weersomstandigheden besmetten de de larven uit die eieren de leverbotslak, die dan later besmettelijke staartlarven loslaat die zich als cysten op het gras afzetten. Vervolgens kunnen grazende koeien en schapen besmet raken. Omdat er nu weinig leverbotslakken zijn, is de kans op besmetting heel gering.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: GD