Pigbusiness-bijeenkomst: PRRS-vrij sperma staat centraal
Arjan Nijbroek van Preferent KI trapte de bijeenkomst af met een workshop over spermagezondheid en gaf uitleg op welke wijze Preferent KI gezond en ziektevrij sperma bij de varkenshouder aflevert. „PRRS-vrij sperma staat bij ons centraal en om ziektekiemen buiten te houden passen we luchtfiltering toe op de stallen. Van de beren wordt bloed getapt en onderzocht op gezondheid en natuurlijk ook op PRRS. Dit doen wij al ruim zes jaar via de testmethoden Elisa en PCR.”
De beren moeten vrij zijn van ziekte om gezond sperma af te nemen, maar het proces dat hierna volgt is minstens zo belangrijk voor gezondheid en kwaliteit van het sperma. Na sperma-afname wordt het bij 32 graden Celsius verdund, gelabeld en daarna langzaam gekoeld. Het afleveren gebeurt in koelboxen die maandelijks gecontroleerd worden. Van het sperma wordt volgens Nijbroek een dosis apart gehouden om later de kwaliteit te kunnen vergelijken met het (overgebleven) sperma dat in de koelboxen is vervoerd.
Risico analyse erfbetreding
Speciale nadruk wordt er door Preferent KI gelegd op de afleveromstandigheden. Nijbroek: „Uit een risicoanalyse blijkt dat ontvangst op het bedrijf en in de stal belangrijk is voor de gezondheid van het sperma en risico van ziekte-insleep. Afleveren aan de weg vormt een risico van 1,5 procent of wel een keer in de 66 jaar een calamiteit. Het risico van insleep wanneer je het sperma via de hygiënesluis laat afleveren, is 14 procent ofwel een keer in zeven jaar. Aflevering buiten het bedrijf heeft een risico van 7 procent.”
Hoe gaat Preferent KI om met bedrijven die vuil zijn, is een van de vragen uit de zaal van een varkenshouder: „Komen jullie niet meer op zo’n bedrijf?” „Dat is altijd een lastig thema”, antwoordde Nijbroek. „We gaan zeker in gesprek met deze varkenshouders en verwijzen hen ook naar de GD-website voor hygiëneprotocollen.” De zaal vond echter dat een toeleveringsbedrijf niet meer zou moeten leveren op vuile bedrijven. Daarentegen gaf bijna niemand antwoord op de vraag wie zijn naaste collega aanspreekt als dat bedrijf vuil is. „Iedereen moet scherp zijn, dus spreek elkaar daarop aan”, besloot Nijbroek.
Uit een poll op Pigbusiness.nl blijkt dat een ruime meerderheid van de reageerders vindt dat er opener gecommuniceerd moet worden over besmettingen en infecties tussen bedrijven onderling. Dat zou dus ook betekenen dat men elkaar scherp houdt als hygiëneprotocollen niet goed gehanteerd worden.
Varkens kijken
Varkenshouder Ruud Huls gaf een lezing over zijn bedrijf en zijn ervaring met de opfok van jonge geltjes (lees hier zijn verhaal). Als afsluiting gaf hij de mensen in de zaal nog een zestal tips mee: „Maak bij je uitbreidingsplannen een tekening en hang die op in de kantine. Bespreek die tekening met iedereen, zodat je veel feedback krijgt. Dat heb ik ook gedaan met onze stal.” Een varkenshouder moet volgens Huls ook zijn dieren lezen: „Ze vertellen je wat.” Hij vervolgt zijn tips: „Blijf ook rustig als iets niet goed loopt. Onderzoek daarnaast alleen zaken als je ook acties aan de uitslag wilt verbinden.” Uit ervaring weet Huls dat de overgang naar de zeugenstapel van gelten niet zonder slag of stoot verloopt: „Houd hier rekening mee.” En als laatste tip: „Elk resultaat op je bedrijf begint met een levend geboren big.”