Boeren in regio Foodvalley gaan voor lokale afzet
Samen met haar man Theo heeft Liane van Steeg een melkveebedrijf met 85 koeien in Nijkerk. „Een paar jaar geleden ging het een beetje minder in de sector. Toen raakten we de regie, maar ook de passie een beetje kwijt. We werden niet gedwongen, maar kregen wel lichte duwtjes in de rug van adviseurs om groter te worden. Maar dan gaat voor ons het plezier er af. We willen alles zelf doen. Daardoor ontstond onze interesse voor het produceren voor de lokale markt”, zegt Liane.
„We zijn toen onze eigen stierkalveren gaan aanhouden”, zegt Liane. Ze zegde haar baan als teamleider bij de lokale supermarkt op, om net als haar man fulltime op het bedrijf aan de slag te gaan. „Deze stierkalveren lopen in ruime strohokken met uitloop naar buiten. Met vijf maanden gaan ze naar de deel.” Jaarlijks houden ze 30 tot 40 stieren, die na een jaar naar de slacht gaan.
Alternatief verdienmodel
Liane heeft zich met veel enthousiasme ingeschreven voor de masterclass ‘produceren in een korte keten’, die wordt georganiseerd vanuit regio Foodvalley in samenwerking met de provincie Gelderland. Volgens wethouder Leon Meijer hoeven de deelnemers niet te verwachten dat ze alles wordt voorgekauwd. „Nee, het is niet zo dat wij als gemeente zeggen: ‘Wij weten wat goed is voor de boer’. Dit is tot stand gekomen in overleg met de agrarische ondernemers”, aldus de wethouder. „Het aantal boeren in de Foodvalley wordt steeds minder, ook al blijft de productie op hetzelfde niveau. Maar niet alle bedrijven willen voor schaalvergroting. Voor hen moet er ook een andere optie zijn, zoals produceren voor een niche. Het creëren van een korte keten, maar het bleek dat boeren het lastig vinden om dit in de praktijk te brengen.”
Lees het hele artikel in de 24e editie van regiokrant Vee & Gewas van 27 oktober 2018. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan!