Geitenstop in Overijssel remt duurzaamheid af

Achterkamertjespolitiek, zo liet de PVV-fractie weten nadat 26 september het voorstel voor een geitenstop vanaf 28 september er in een half uurtje tijdens een geheime vergadering in het Provinciehuis in Zwolle doorheen was gejaagd. „Heel bijzonder dat de coalitiepartijen (CDA, VVD, D66 en ChristenUnie, red.) zich zo onder druk hebben laten zetten”, verbaast PVV-Statenlid Jeanet Nijhof zich nog altijd. „Dat voorstel was helemaal niet goed onderbouwd.
Bijvoorbeeld de aantallen geitenhouders die uit andere provincies, zoals Brabant en Gelderland, waar al zo’n stop is, naar Overijssel wilden komen. Bovendien, als dat echt grote aantallen zijn, dan zijn er andere en betere manieren om dat af te stoppen. Wij hebben tegengestemd omdat dit zonder enig overleg met de sector gebeurde, stiekem in achterkamertjes. Helaas was onze fractie, met één CDA-lid, als enige tegen.”
Ontdek de Geit
De bekendmaking van de stop was precies één dag voor het Geitenevent 2018 met onder meer de lancering van Ontdek de Geit door de Duurzame Geiten Zuivel Keten, uitgerekend in Zwolle. Dat was misschien niet bevorderlijk voor de stemming, maar het werd toch een geslaagd evenement waarbij onder meer de site www.ontdekdegeit.nl werd gelanceerd. „Het nieuws heeft ons zeker verrast, maar aan de andere kant weet je dat dergelijke stops er al waren in provincies als Gelderland en Brabant. Het kwam dus niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel”, zo vat Karin van der Toorn samen. De Sallandse is programmaleider van de Duurzame Geiten Zuivel Keten en werkt hard aan een uitgebreid duurzaamheidsprogramma voor de sector.
Een stop werkt daar zeker niet aan mee, is haar overtuiging. „We zijn druk bezig om geitenhouders te stimuleren om de bokjes zelf af te mesten. Daarvoor is in veel gevallen een gewijzigde vergunning nodig en dat kan nu dus niet. Dat geldt ook voor asbestsanering. Die asbestdaken vind je vooral op oudere stallen en schuren. Als boer kun je zeggen: Ik gooi alles plat en bouw nieuw. Ook dat gaat nu niet. Er zijn geitenhouders die niet meer dieren maar wel meer ruimte voor hun dieren willen. Ook dat zit op slot. Het zijn eigenlijk ontwikkelingen waarin je als sector inspeelt op maatschappelijke verlangens en wensen, zeker met die bokjes, maar dat wordt nu dus flink afgeremd.”
Lees het hele artikel in de 24e editie van regiokrant Vee & Gewas van 27 oktober 2018. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan!
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel