'Nieuwe belasting waterschap ingewikkeld en heftig'
„Gewoon laten zoals het is”, vindt Broeze. „Ons algemeen bestuur heeft een motie ingediend die landelijk is overgenomen om de procedure uit te stellen. Wij hebben als waterschap ook nog geen standpunt ingenomen, omdat het nieuwe belastingstelsel veel te ingewikkeld is en veel te heftig.”
Als voorbeeld geeft Broeze het uitbaggeren van sloten en kanalen. Wanneer de kosten toebedeeld moeten worden naar degenen die daar profijt van hebben, wordt het al erg ingewikkeld. „Er zijn veel knoppen om aan te draaien! Landbouw, stad, waterkwaliteit. Het wordt dan heel erg bestuurlijk en veel te ingewikkeld om de kosten van dat baggeren goed toe te wijzen. Alleen als die berekening op feitelijke gegevens wordt gebaseerd, zie ik mogelijkheden, want baggeren is in de stad twee keer zo duur als in het buitengebied. Dat is heel wat anders dan het profijtbeginsel.”
Gebiedsmodel op feiten
Daarnaast is een verhoging van de tarieven niet uit te leggen aan de landbouw, meent Broeze. „De afgelopen jaren is er in ons gebied veel landbouwgrond onttrokken. In Twente in verband met Natura 2000 veel voor natuur, maar in het hele gebied ook voor meandering, industrie, woningbouw en wegen. Dat drijft de grondprijs op en dus de tarieven van het waterschap. Binnen ons waterschap hebben natuur en landbouw elkaar gevonden, want ook voor natuurgronden zit er een flinke stijging aan te komen, wanneer het nieuwe belastingstelsel wordt aangenomen.”
Broere pleit voor verbetering van het huidige stelsel en de weeffout er uit halen. Het belangrijkste is dat infrastructuur dan zoveel mogelijk overgedragen moet worden aan gemeenten en provincies. „Hiervoor hoeft niet het hele systeem op de kop.” Mocht dat niet haalbaar zijn, dan ziet ze graag onderzocht of het Gebiedsmodel op basis van feiten gaat passen.