10 procent meer drogestof van aangepast grasland
Erik Smale is al langere tijd actief met bodembeheer. Zijn doel is om op duurzame wijze meer ruwvoer van eigen land te halen. Dit doet hij bijvoorbeeld door met bemesting in te spelen op bodemverdichting, het organische stofgehalte te verhogen met compost en zo veel mogelijk vaste mest te produceren met het jongvee. De percelen deelt hij in naar opbrengstpotentieel om ook zo de mogelijkheden binnen de mestruimte te optimaliseren. Ook biodiversiteit speelt hierin een rol. En dit jaar startte hij met een proef met bodemsensoren om de optimale temperatuur voor de bemesting te zoeken.
Grasklaver en kruidenrijk
Zijn focus op bodembeheer levert een hogere productie op. „Op percelen met grasklaver en kruidenrijkgrasland zie ik 10 procent meer droge stof dan op de percelen met monocultuur engels raaigras. Bij de eerste snede oogst ik bovendien 10 gram ruw eiwit meer. En dat al drie jaar lang, dus ook in het eerste jaar.”
Hij meet die verschillen via weegcellen in zijn opraapwagen, zijn graslandhoogtemeter en het inschatten van zijn wiersen. De hogere hoeveelheid eiwit ziet hij op kleur, hoe donkerder het gras hoe meer eiwit, en via monsteranalyse toen er van drie percelen grasbrokken werden gemaakt.
Praktijksessie
De Provincie Gelderland organiseert samen met Erik Smale op 14 november een praktijksessie over duurzaam bodembeheer op zijn bedrijf en daar kunnen melkveehouders uit Gelderland zich nog voor aanmelden. Het programma start om 13.15 uur. Voor aanmelding en vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Jeen communicatie. Telefoon: 026 - 324 11 20, of via e-mail gijs@jeen.nl.