Boeren in Aalten willen versoepeling ruimtelijk beleid
In de afgelopen zomer werd er een groot project gestart door Te Kiefte Agrarische Coaching, in opdracht van de gemeente Aalten. Alle boeren werden benaderd met de vraag om een keukentafelgesprek te houden met een van de coaches, over de bedrijfssituatie en toekomstplannen. 80 procent van de boeren heeft uiteindelijk aangegeven een keukentafelgesprek te willen.
Taken beter invullen
De gemeente wilde weten hoe de agrarische sector er voor staat en wat de uitdagingen zijn die Aaltense boeren ondervinden. Met de resultaten uit de gesprekken wil de gemeente haar taken naar de agrarische sector beter invullen.
Uit de gesprekken is gebleken dat veel agrarisch ondernemers op zoek zijn naar extra inkomsten, bijvoorbeeld door groei, door het starten van een neventak of door realiseren van een nieuwe bestemming voor agrarische bebouwing. Dit vraagt van de gemeente wel een versoepeling van het ruimtelijk beleid.
Asbestsanering
Daarnaast speelt de sanering van asbestdaken bij veel boeren op dit moment een grote rol. Doordat er veel onzekerheid is rondom de deadline en subsidieregelingen, is de aanbeveling van coach Monique te Kiefte om een effectief vervolgproject op te starten.
Ook adviseert Te Kiefte om de communicatie tussen boeren de gemeente soepeler te laten verlopen. Het contact wordt volgens de boeren niet altijd als positief ervaren. Er is behoefte aan een vast contactpersoon bij de gemeente, met betrokkenheid tot de landbouw. Volgens de coaches is het wenselijk om een Loket Buitengebied in te stellen, zodat boeren daar terecht kunnen met vragen of problemen.
Weinig opvolgers
Opvallend aan de agrarische sector in Aalten, is dat 75 procent van de boeren ouder is dan 50 jaar. Daarnaast is er slechts in 20 procent van de gevallen de zekerheid van opvolging. Meer dan 40 procent weet zeker dat hij of zij geen opvolger heeft. Daarnaast is duidelijk geworden dat de groep die niet wil groeien, groter is dan de groep met boeren die wel ontwikkelingsplannen heeft.
Na afloop van het gesprek met een coach, wordt de boer gevraagd of hij of zij behoefte heeft aan verdere begeleiding. Van de ondernemers wil 42 procent een vervolg op het keukentafelgesprek. Deze fase van het project is inmiddels van start gegaan.