Helft boeren Vruchtbare Kringloop Achterhoek is grondgebonden
‘De toekomst is aan grondgebonden melkveehouderij, dat belijden alle partijen binnen en buiten de sector al jaren als wensbeeld’, dat stelt Carel de Vries van de stuurgroep Vruchtbare Kringloop Achterhoek. ‘Maar de hamvraag was steeds; wat verstaan we daar dan onder? Wat is grondgebonden?’ Maar sinds de komst van de visie Grondgebondenheid is er duidelijkheid: minimaal 50 procent eigen voer, minimaal 65 procent eigen eiwit (of uit buurt), maximaal 10 melkkoeien per hectare beweidbare huiskavel. Reden voor wetenschappen Gerjan Hilhorst van Wageningen Universiteit & Research om de deelnemende bedrijven van Vruchtbare Kringloop Achterhoek onder de loep te nemen.
Prestaties in de Achterhoek
Uit de analyse bleek dat meer dan de helft van de deelnemers al voldoet aan de definitie van grondgebondenheid. Dat betekent van 65 procent van het voor de veestapel benodigde eiwit van het eigen bedrijf komt, of uit de directe omgeving (binnen 20 km).
Voor de deelnemers die hier nog niet aan voldoen, kan het merendeel door kleine aanpassingen in de huidige bedrijfsvoering alsnog voldoen aan die norm. Deze aanpassingen zijn aantrekkelijk, omdat ze economisch voordeel opleveren en gunstig zijn voor de milieudoelen, meent de wetenschapper. Slechts een kleine groep deelnemers moet drastische aanpassingen doen in de bedrijfsvoering, om op termijn aan het advies grondgebondenheid te kunnen voldoen.
Overijssel
Op woensdag 14 november wordt er een bijeenkomst gehouden over de grondgebondenheid in Overijssel. Zowel deelnemers van Vruchtbare Kringloop Overijssel als niet-deelnemers zijn welkom om te luisteren naar de resultaten. Er worden adviezen gegeven over hoe melkveehouders aan de norm van grondgebondenheid kunnen voldoen. Onder meer Koen Bolscher, voormalig lid van de commissie Grondgebondenheid, zal spreken tijdens deze bijeenkomst.