Bodemverdichting op zandgrond onderschat
Onder natte omstandigheden is op veel zandgronden in Oost-Nederland ogenschijnlijk nog prima met groot materieel te rijden. Maar wie in de bodem weerstanden meet, trekt een hele andere conclusie. Erik Smale doet dat regelmatig en ontdekte dat er ook in zijn bodem verdichte lagen zaten. „Ik ga nu veel bewuster om met zwaar materieel op het land en kies daar ook de loonwerker op uit.”
Rivierklei en zand
Uit het Grote Bodemonderzoek van Jeen communicatie en het NMI onder melkveehouders in Gelderland blijkt dat 43 procent van de melkveehouders op rivierklei bodemverdichting ziet als een redelijk probleem tegen 22 procent van de melkveehouders op zandgrond. Volgens Erik Smale blijkt daaruit dat het probleem niet wordt onderkent. Een goed werkende bodem wordt volgens hem ook steeds belangrijker door de aanscherpingen in het mestbeleid. „Door minder mest moet de bodem zelf meer aan het werk.”
Bodemconditiescore
Om de kwaliteit van zijn bodem te beoordelen scoort Smale jaarlijks zijn bodem met een formulier van Mijnbodemconditie.nl en kijkt hij naar onder andere de bodemstructuur, regenwormen, beworteling en gekleurde vlekken. Die laatste kunnen duiden op stagnerend water, dus op verdichting.