Niet op tijd klaar voor verbod legbatterij
In 2006 leek alles nog zo simpel. Met een vooruitziende blik naar 2012, wanneer het verbod op de legbatterij een feit zou zijn, zou nieuwvestiging van het leghennenbedrijf in Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Beemte Vaassen de oplossing zijn. Nu, ruim vijf jaar later hangt de vlag er toch iets anders bij. Of beter gezegd: de vlag kan voorlopig nog niet uit voor Henk van den Brink, directeur van Zonne Ei Farm, met vijf leghennenbedrijven en een eigen opfokbedrijf in Terschuur.
De inrichting van het LOG komt maar niet van de grond. Met ingang van 2012 heeft Van den Brink de benodigde vergunningen niet voor elkaar. Officieel mag hij vanaf januari geen kippen meer in de stal in Emst hebben. Juist deze locatie is goed voor bijna de helft van de productie van het bedrijf. Leegstand is dan ook geen optie, aldus de bezorgde directeur.
Weerstand
Een centimeters hoge stapel bezwaarschriften ligt op het bureau van Henk van den Brink op het hoofdkantoor van Zonne Ei Farm in Terschuur. Bewoners en omwonenden van het LOG zijn het niet eens met nieuwvestiging van een leghennenbedrijf voor 300.000 dieren. De ontwikkeling van het LOG komt al jaren niet uit de verf. Verwoede discussies werden gevoerd over de hoeveelheid bedrijven die zich er mogen vestigen, de grootte van de bedrijven en de infrastructuur in het gebied.
Van den Brink: Tegenstanders verzetten zich echt tot het uiterste weet ik nu. Enerzijds snap ik het ook wel, niemand zit te wachten op een groot kippenbedrijf in zijn naaste omgeving. Maar al met al lijkt het, met name vanwege de lange ontwikkelingstijd, een niet-realiseerbaar project geworden. Dat geldt niet alleen voor mij, ook voor andere boeren die zich er willen vestigen.
Onlangs maakte de provincie Gelderland bekend ruim 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de voorbereiding en de inrichting van de openbare ruimte in het LOG. Inmiddels zijn vele tientallen reacties op het voorontwerp bestemmingsplan verwerkt. Nu het voorontwerp is afgerond, begint de fase van het ontwerp-bestemmingsplan. Dat ligt tot en met 5 oktober ter inzage.
Nood breekt wet
Dat er voortgang zit in de ontwikkeling van het LOG, stemt Van den Brink positief, maar zeker is dat hij nooit voor januari de benodigde vergunningen in huis heeft. Vorig jaar heeft hij daarom een vergunning aangevraagd voor nieuwbouw op de huidige leghennenlocatie in Emst.
Naar alle waarschijnlijkheid hebben we alle benodigde vergunningen voor deze plek in mei binnen. Nood breekt wet, dan gaan we gewoon in Emst verder. Mei is te laat, maar sneller gaat gewoon niet. Als we geluk hebben, zijn we in 2013 zover dat we de nieuwe stallen klaar hebben. Opvallend is dat we op de oude locatie meer mogelijkheden hebben. Wat betreft de zijwand- en nokhoogte en de Natuurbeschermingswetvergunning liggen de regels hier soepeler.
Grote zorgen maakt Van den Brink zich niet. De eieren raken we ook vanaf januari wel kwijt. Er zijn genoeg andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Spanje en Italidie het ook niet op tijd voor elkaar hebben. We kunnen er in dit geval niets aan doen dat we de vergunningen niet op tijd binnen hebben. De maatschappelijke weerstand is zo groot, daar kun je niets tegen doen. Als je in 2006 begint, is dat dan te laat?
Na al die jaren van vertraging heeft Van den Brink flink veel extra kosten gemaakt. Zeker tussen de 30.000 en 50.000 euro, schat hij. En dat zonder dat er ook maar iets is gebeurd.
Van den Brink hoopt dat staatssecretaris Bleker de knelsituaties individueel gaat toetsen. Ik hoop op maatwerk, zodat Bleker ziet dat het onmacht is in ons geval.
Koloniehuisvesting
Op de andere locaties van Zonne Ei Farm voldoet de stalinrichting al aan de nieuwe eisen. In Emst richt Van den Brink de stal in met koloniehuisvesting, ook wel klein-volie genoemd. Met de nieuwbouw is een investering van 8 miljoen euro gemoeid. De pluimveehouder volgt hiermee Duitsland, waar deze manier van huisvesten gemeengoed is. Dit systeem doet een schepje bovenop het verrijkte kooi-systeem. Meer ruimte voor de kip, zitstokken op twee niveaus en hogere afdelingen; meer dierenwelzijn dus.
Van den Brink: Een minpunt is dat de eieren het circuit van het kooi-ei ingaan. We hadden gehoopt dat Duitsland nu al meer afzet zou kunnen genereren, maar dat is tot nu toe nog niet zo. Toch kunnen we niet anders dan meegaan met dit systeem, want het is gewoon regelgeving. En het gros van onze afzet gaat naar Duitsland.
Bedrijfsgegevens
Zonne-Ei-Farm heeft zes bedrijfslocaties in Nederland. In Terschuur staat het opfokbedrijf, in Kiel Windeweer (GR) worden 185.000 hennen gehouden, in Bruntinge (DR) 60.000, in Bellingwolde (Gr.) 85.000 en in Emst (GD) 220.000. In Rogat wordt pluimveemest verwerkt.