‘Geld productierechten besteden aan klimaat’
We hadden al een houtgestookte cv-installatie die een CO2-reductie van 106.000 kilo op jaarbasis realiseert door vervanging van aardgas. Ook hebben we zonnepanelen die 30 procent van het huidige stroomverbruik opvangen. Voor de bedrijfsuitbreiding met 70.000 vleeskuikens hebben we gekozen voor het Sunbro-concept. De stal is sinds vorig jaar december in gebruik en bevalt goed.
Moderne technieken toegepast
De modernste technieken zijn toegepast, zoals een koude- en warmteopslag, een energiezuinige vloerverwarming en een luchtwasser die ook als warmtewisselaar werkt. De stal is energieneutraal omdat we ontstane warmte opslaan en hergebruiken. Op die manier realiseren we een constant goed klimaat.
Door de lucht te koelen is er geen extra ventilatie nodig en dus is een relatief kleine luchtwasser voldoende. De warmte uit de luchtwasser wordt hergebruikt. Er gaat weinig verloren. Bijverwarmen gebeurt met een warmtepomp, die ook kan koelen als dat nodig is. Deze stal heeft de laagst denkbare emissies ammoniak en fijnstof.
Gangbaar vleeskuiken is zeer duurzaam
Wij zijn goed in de sector. Voer is een essentie factor, want energie is maar een klein deel in CO2-productie. Daarom is het gangbare vleeskuiken ook veel beter voor onze aarde, en dus veel duurzamer, aangezien er weinig voer nodig is om het kuiken te laten groeien.
De overheid heeft dit project ondersteund, maar ik zie nog geen beleidsmakers er iets mee doen. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor klimaatmaatregelen. Het investeren in productierechten remt de investering in klimaatmaatregelen. Het is te zot dat wij nog moeten investeren in productierechten, terwijl met dit geld veel meer kan worden gedaan voor het klimaat.
Efficiter omgaan met middelen
In de toekomst moeten we wellicht verder in een soort denktank of kleine proefprojecten. Zoveel mogelijk uitwisseling van kennis is belangrijk. Ik hoop dat de overheid er ook iets mee gaat doen. Zolang het aantal mensen op deze aarde niet afneemt, zullen we efficiter moeten omgaan met de beschikbare middelen.
Het verbouwen van energiegewassen staat haaks op de voedselvoorziening. Het eten van vlees is niet per definitie slecht voor het klimaat, wel de enorme energieverspilling. Bovendien zal het een utopie zijn om iedereen aan de vegaburger te krijgen. Met BoerenKlimaat is duidelijk geworden dat in de veehouderij het gangbare systeem het beste is voor het klimaat. Besparen moet uitgangspunt zijn, niet de productie van alternatieve energie, dat komt daarna.
Tekst: Vee & Gewas
Beeld: Ellen Meinen