Europees besluit meststoffenverordening laat Kunstmestvrije Achterhoek ongedeerd
Het project Kunstmestvrije Achterhoek is in het leven geroepen om mineralenconcentraat als vervanger van kunstmest te realiseren. De uitspraak van het Europees parlement lijkt dan ook een fatale beslissing voor het pro-dierlijke mestproject en hun product Groene Weide Meststof, maar niets is minder waar. „Dit besluit heeft geen betekenis voor ons project”, laat woordvoerder Prinsen weten.
Kunstmestvervanger
Prinsen zegt dat het doel van het project is om met Groene Weide Meststof een hoogwaardige kunstmestvervanger op dierlijke basis op de markt te brengen die door Brussel wordt goedgekeurd. Het besluit om mineralenconcentraat niet op te nemen in de meststoffenverordening, betekent in de ogen van Prinsen slechts dat er nog werk aan de winkel is. „Wij gaan voor een product dat wel mag, dat er nou een besluit zegt wat niet mag, verandert niets aan ons doel.”
Kunstmestvrije Achterhoek presenteerde op 29 oktober de eerste resultaten van de pilot van het onderzoek die loopt tot en met 2020. Uit deze pilot kwam naar voren dat het toepassen van Groene Weide Meststof en het toepassen van kunstmest vergelijkbare resultaten geeft. Bij het onderzoek is gekeken naar de droge stof per hectare en het nitraatgehalte in de bovenste bodemlaag.
De Groende Weide Meststof wordt bij de Groene Mineralen Centrale op het bedrijf Groot Zevert in Beltrum waar de vergistingsinstallatie staat. De kunstmestvervanger bestaat uit drijfmest en slib uit het riool.
Dierlijke mest
Het EU-besluit betekent dat het gebruik van mineralenconcentraat nog onder het gebruik van dierlijke mest valt. Had het Europees Parlement besloten dat mineralenconcentraat wel als kunstmestvervanger zou worden opgenomen in de meststoffenverordening, hadden boeren mineralenconcentraat mogen gebruiken bovenop het maximale toegestane gebruik van dierlijke mest.