Bouw Windstreek vleeskuikenstallen stapje dichterbij
Waarschijnlijk kan komend najaar de schop in de grond voor de bouw. De nieuwe Windstreekstallen worden gebouwd volgens het principe bouwen met de kont naar de wind. Daarvoor is ook een stuk grond buiten het officie bouwblok voor dit landbouwontwikkelingsgebied Ramele nodig.
Weinig energie nodig
De overheersende zuidwestenwind moet voor de ventilatie van de twee stallen voor elk ongeveer 35.000 vleeskuikens zorgen. Door de bijzondere vorm en het toepassen van natuurkundige principes is er weinig energie nodig om te zorgen dat er altijd frisse lucht en een behaaglijke temperatuur voor de dieren is die ruimte en frisse lucht hebben. Bovendien is er veel minder of geen uitstoot van ammoniak en fijnstof.
Deze Windstreekstal verbruikt weinig of geen energie, waardoor de kostprijs van het kippenvlees amper hoger zal zijn dan van de kip die opgroeit in de bestaande stallen. Nijkamp is van plan om langzamer groeiende kuikens die over overdekte uitloop beschikken te houden in de stallen. Deze kunnen beter hun natuurlijk gedrag vertonen zoals scharrelen, stofbaden en op stok gaan.
Zowel biologisch als gangbaar
In de Nederlandse pluimveesector is veel belangstelling, onder meer omdat het stalconcept door zowel biologische als gangbare boeren kan worden gebruikt.
Het systeem is een landelijk voorbeeldproject. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) kende vorig jaar bijna 5 ton toe als overheidsbijdrage voor de verdere ontwikkeling en uiteindelijke realisatie.
Lees zaterdag 31 mei meer over de bouw van de Windstreek vleeskuikenstallen in Vee & Gewas.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Sommen