‘Geen inkomsten door vogelgriep’
De dag ervoor had hij al 34.000 kuikens ontvangen in n stal. Die kuikens zijn nu vier weken oud en ik hoop dat ze het heel goed doen, dat ik net genoeg verdien om daarvan de rente en aflossing te betalen. Dan verdien ik deze ronde niets maar hoeft er geen geld bij, zegt Van de Kamp die geen schadevergoeding ontvangt en wiensbedrijf binnen de 10 kilometerzone rondom het besmette bedrijf in Kamperveen valt.
Ik heb nog het geluk dat ik het werk alleen doe en geen personeel hoeft te betalen, maar dit moet niet te lang duren, vertelt de pluimveehouder die ook een biogasinstallatie en jongvee opfok heeft. Met de restwarmte van de biogasinstallatie verwarmt hij de vleeskuikenstallen.
Het had ook nog erger gekund. Er waren ook vleeskuikenhouders met slachtrijpe kuikens die niet naar de slachterij konden. Die kuikens werden veel te zwaar. Dit heeft negatieve gevolgen voor het dierenwelzijn en lijdt dit tot extra uitval en een waardeloze voederconversie. Naast de emotionele schade kost dit een vleeskuikenhouder ook verschrikkelijk veel geld.
Direct compartimering
Van de Kamp plaatst vraagtekens bij de aanpak. Nu is het hele land de klos bij een standstill. Misschien had er vanaf het begin met compartimering gewerkt moeten worden. Dan hadden pluimveehouders in het Midden en Zuid Nederland er geen hinder van ondervonden.
In Engeland en Duitsland gelden de regels ook alleen voor een klein gebied. Niet voor een gebied zo groot als Nederland, daardoor hebben andere pluimveehouders geen last van de uitbraak.
Bovendien is er nog nooit vogelgriep bij vleeskuikens vastgesteld. De besmettingen waren op bedrijven met leghennen. Misschien kunnen de maatregelen dan ook alleen ingesteld worden voor bedrijven met leghennen. Al beseft de vleeskuikenhouder dat dit een lastige kwestie is.