'Stuur management vleeskuikenouderdieren continu bij'
De dagvoorzitter RenKwakkel memoreerde de belangrijke rol van vleeskuikenouderdieren in de pluimveevlees keten. Een relatief klein aantal ouderdieren kan een grote invloed hebben op de volgende schakels in de keten, daarom is het optimaliseren van de voeding en management noodzakelijk.
Rick van Emous (Nederland) presenteerde zijn recente onderzoek met verschillende voerstrategie op lichaamssamenstelling en reproductie bij vleeskuikenouderdieren. Zijn 'Take home message' was: Het moderne vleeskuikenouderdier heeft een hogere energie/eiwit verhouding tijdens de opfok en tweede fase van de leg nodig.
Voermanagement en uniformiteit
Voermanagement (bv. frequentie van voeren, tijdstip van voeren, voerbaklengte, etc.) bevloedt de uniformiteit van het koppel. Een slechte uniformiteit resulteert in een slechtere reproductie door te zware en te lichte dieren.
Daarom ontwikkelt Dr. Martin Zuidhof en zijn team (Canada) een zogenaamd Precision Broiler Breeder Feeding System. Dit vernieuwende getegreerde voer management systeem heeft als doel om de dieren de juiste hoeveelheid voer op het juiste tijdstip te verstrekken.
Daglengte en vleeskuikenouderdieren
Emeritus Prof. Dr. Rob M. Gous (Zuid Afrika) was de derde spreker en hij vertelde in zijn presentatie over daglengte en vleeskuikenouderdieren. Zijn slogan was: minder licht is beter voor vleeskuikenouderdieren. Hij legde uit dat vleeskuikenouderdieren anders reageren op licht stimulatie dan legkippen. Op basis van verschillende experimenten concludeerde hij dat een daglengte van 13 uur per dag optimaal is.
Naar aanleiding van de resultaten van Van Emous is Prof. Dr Johan Buyse (Belgi een langlopend project gestart met verschillende voerstrategie tijdens de opfok- en legperiode bij vleeskuikenouderdieren.Zij volgen vleeskuikenouderdieren gedurende drie generaties en zij focussen daarbij op overerfbare effecten van kwalitatieve en kwantitatieve voerbeperking op gedrag en welzijn.
Zij vonden vergelijkbare effecten op lichaamssamenstelling als Van Emous. Daarnaast vonden zij interessante effecten op de motivatie van de dieren om voedsel te verkrijgen.
Continu bijsturen
De eindconclusie van het seminar was dat het management van vleeskuikenouderdieren continue moet worden bijgesteld door veranderingen in het genetisch potentieel van de dieren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Susan Rexwinkel