PAS: Gehouden dieraantallen leidend zonder NB-vergunning
Dat zei adviseur Robert Kamphuis van adviesbureau Van Westreenen maandagavond 2 maart tijdens een informatieavond over wet- en regelgeving, waar ruim 350 belangstellenden op af kwamen.
De PAS treedt later dit jaar in werking. Kamphuis adviseert die pluimveehouders om zo snel mogelijk een Natuurbeschermingswet vergunning aan te (laten) vragen. Dan kunnen er nog dingen worden geregeld op basis van het huidige beleid.
Vestigingsplaats belangrijk
Als dat niet meer lukt, moeten pluimveehouders de mogelijkheden van de PAS benutten. Daarbij is van belang waar het bedrijf is gevestigd. Hoe dichter bij een natuurgebied een veehouder zit, des te meer hij moet doen om minder ammoniak uit te stoten.
Kamphuis adviseert de veehouders om nu al voorwerk te doen voor de PAS, zodat bij de komst van de PAS de vergunning zo snel mogelijk kan worden aangevraagd.
De overheid heeft een rekenprogramma die de ammoniakuitstoot van een bedrijf bij een uitbreiding automatisch uitrekent. Afhankelijk daarvan moet een veehouder maatregelen nemen omdat de uitstoot van ammoniak onder een bepaalde waarde moet blijven.