Eierfraude: 150.000 euro boete, werk- en gevangenisstraffen geëist
De broederij uit Babberich moet 150.000 euro boete betalen als het aan het OM ligt en de drie leghennenbedrijven 100.000, 75.000 en 50.000 euro.Volgens de officier van justitie in Arnhem hebben ze miljoenen gewone eieren verkocht als scharreleieren of vrije-uitloopeieren. Op deze manier konden ze meer geld verdienen, meent Justitie.
De zaak werd onderzocht door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Hieruit is gebleken dat de fraude die door de leghenbedrijven in Landhorst, het Limburgse Leveroy en het Friese Haule zou zijn gepleegd, mogelijk is gemaakt door het broedbedrijf in het Gelderse Babberich. In eerste instantie werd een onderzoek ingesteld naar illegale mesthandel.
Pas gaandeweg ontstond het vermoeden dat er ook met eieren is geknoeid. Met de fraude zou ruim een miljoen euro zijn opgestreken, meldt Omroep Brabant. Dit geld zal terugbetaald moeten worden, stelde de officier van justitie. Hij vond het niet alleen kwalijk dat de burger om de tuin is geleid; ook het welzijn van de kippen is geschaad. Verder kan de goede naam van Nederland als exporteur in het geding komen.
550.000 hennen te veel
De broederij uit Babberich heeft naar schatting van het OM in de onderzochte periode 550.000 hennen te veel geleverd aan ongeveer 120 pluimveehouders en daarvoor 535 facturen gemaakt die mogelijk frauduleus waren.
Uitgaande van driehonderd eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren: een doosje van tien per inwoner van Nederland. Die frauduleuze eieren zijn echter niet allemaal in de strafzaak terechtgekomen.
Breder onderzoek
Het OM heeft uit een veel breder onderzoek enkele opvallende kwesties uitgewerkt tot strafzaak. Daarbij is een landelijke spreiding gekozen. Voor de strafzaak zijn negen valse facturen aan drie kippenhouders uitgewerkt.
In de onderzochte periode telde Nederland duizend leghennenhouders en vijf broederijen. Andere broederijen zijn bekeken maar niet verdacht. Het onderzoek is wel gebruikt voor verbetering van toezicht, controles en regelgeving.
De advocaten stellen dat 2 procent overschrijding mocht, als compensatie voor de opstartfase, waarin een hen niet goed legt. De willekeur in vervolging vinden ze stuitend en het bewijs te mager, terwijl hun cliten zijn afgeschilderd als criminele dierenbeulen, met zielige televisiebeelden die de waarheid geweld aandeden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Omroep Brabant, Novum