KemperKip wil biologisch vleeskippenbedrijf bouwen
KemperKip levert biologisch pluimveevlees aan onder meer (biologische) slagerijen en supermarkten. We hebben een uniek concept en zijn marktleider wat betreft de productie van biologisch pluimveevlees in Nederland, zegt directeur en eigenaar Herman Kemper.
De afzet van het vlees loopt momenteel goed. De directeur zag de afzet van biologisch pluimveevlees de afgelopen jaren stijgen en verwacht dat die trend de komende jaren doorzet.
We zijn daarom ook op zoek naar nieuwe pluimveehouders, die volgens ons concept willen produceren, vertelt de directeur. Om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen, bouwt Kemper nieuw. De 30 hectare grond waar de nieuwe vestiging moet komen is al aangekocht door hem.
Stijgende vraag
Kemper koopt momenteel biologische vleeskippen van een kleine twintig pluimveehouders verspreid over heel Nederland die in het verleden omschakelden. Om aan de vraag te voldoen koopt Kemper nu ook biologische vleeskippen uit het buitenland.
We zouden liever alle kippen uit Nederland ontvangen, noemt Kemper een reden om ook zelf kippen te gaan houden. De directeur en eigenaar begon 25 jaar geleden met zijn bedrijf in IJzevoorde bij Doetinchem, waar het bedrijf nu een kantoor heeft. KemperKip heeft een slachterij in het Brabantse Uden.
Pluimveerechten verplicht
Vleeskuikenshouders die hun dieren volgens dit concept willen houden moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. De oppervlakte van een stal mag maximaal 480 vierkante meter zijn en in n stal mogen maximaal 4.800 kippen zitten. Bovendien is een uitloop van minimaal 2 hectare verplicht en dient de pluimveehouder ook over pluimveerechten te beschikken. De kippen worden in de elfde week geslacht.
Als je een kleine stal hebt, is het financieel interessant om vleeskippen volgens ons concept te houden, beweert Kemper. Maar dan moet je dat er wel bij doen, je kunt er geen volledig inkomen uit halen. Nieuw bouwen voor 4.800 biologische vleeskippen loont volgens de directeur niet.
Zichtstallen
Volgens Kemper zijn er in Nederland te weinig pluimveehouders met een kleine stal die om willen schakelen naar KemperKip. Mede daarom gaat Kemper nu zelf biologische vleeskippen houden.
Twee van de dertien stallen worden zichtstallen. Dan kunnen we aan consumenten en afnemers laten zien hoe we onze vleeskippen houden, vertelt Kemper.