'Altijd E.coli in het spel bij veel uitval in eerste levensweek'
De belangrijkste aanwezige afwijking die tijdens sectie werd aangetroffen was een ontsteking van het hartzakje, maar ontsteking van het leverkapsel, luchtzakontsteking, gewrichtsontstekingen en navelontstekingen kwamen ook met regelmaat voor. Een antibioticabehandeling in aangetaste koppels was gerechtvaardigd.
Opvallend was het lage percentage dooierrestontstekingen, wat suggereert dat dit geen besmettingsroute van betekenis vormt, meldt de GD.
Mogelijke besmettingsroutes
Dit is een belangrijke eerste stap, volgens GD. We hebben nu aangetoond dat kuikens die in de eerste levensweek stierven met E. coli gefecteerd waren, zegt een pluimveedierenarts van de GD.
Op zich is dit niet verassend, maar belangrijker is te achterhalen hoe de infecties tot stand gekomen zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de besmettingen niet door dooierrestontstekingen of via luchtweginfecties werd veroorzaakt. Mogelijk komen de infecties tot stand via problemen in het maagdarmkanaal. De GD wil dit nu nader gaan onderzoeken.
407 dieren onderzocht
Half augustus 2014 is GD gestart met de eerste monitoringspilot Uitval in de eerste levensweek. Er werden 407 dieren onderzocht uit 22 vleeskuikenkoppels en 8 (vlees)opfokkoppels met een gemiddeld uitvalspercentage in de eerste levensweek van 2,8 procent.
Klik hier voor de Monitoring diergezondheid pluimvee van de GD van het eerste kwartaal van 2015.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel