De Heus: ‘Opfok leghennen duurt dertig weken’
Dat vertelde Henry van t Hof, productmanager Leg en Vermeerdering van de Heus Voeders onlangs op het legpluimvee symposium van de mengvoerfabrikant in Burgers Zoo in Arnhem.
Leghennenhouders willen hennen steeds langer aanhouden, soms tot wel 100 weken of langer. De opstart van een koppel leghennen bepaalt veel volgens de productmanager. Het skelet wordt bijvoorbeeld de eerste tien weken gevormd.
Nutritentekort
De voeropname kan tijdens begin van de legperiode de behoefte niet dekken en dit leidt tot een nutritentekort , zegt van t Hof. Dit kan nadelige gevolgen hebben zoals:
- Leververvetting
- Risico op verminderde productie (een tegenvallend legpercentage)
- Kans op darmstoornissen
- Verkorte lengte legronde
- Onvoldoende ontwikkeling lichaamsgewicht
- Lage eigewichten
- Verhoogde uitval
- Chronische darmontsteking
- Slechtere Schaalkwaliteit
Jeugdgroei eiwit gedreven
De Heus deed onlangs een proef met verschillende soorten voer bij opfokhennen om uit te zoeken hoe de hen tijdens de opfok zo goed mogelijk kan worden voorbereid op de legperiode. Daaruit kwam onder meer dat de jeugdgroei van opfokkuikens wordt bepaald door de eiwitopname en dat het energieniveau de eerste weken veel minder belangrijk is.
Een te hoog eiwitgehalte kan de vertering verstoren, maar een te laag eiwitgehalte kost weerstand en groei, vertelt Van t Hof. Bovendien is een goede balans van aminozuren in het voer essentieel.
Aansluiten bij nutritbehoefte
Het is volgens Van 't Hof van groot belang dat de voeropname zo dicht mogelijk aansluit bij de nutritenbehoefte van een hen. Dit kan door de dip af te vlakken en de tekortperiode in te korten.
Om dit te realiseren past de voerfabrikant een zogenaamde 5-traps raket toe. Tot 18 weken (in de opfok) opfok 2 voer, op 19 en 20 weken op het legbedrijf pre-leg voer, van 21 tot en met 24 weken transitie voer, van 24 tot en met 27 weken startvoer en vanaf 28 weken legmeel 1. Volgens de Heus zijn soepele voerovergangen van groot belang en voersoorten mengen niet nodig.
Deeltjesgrootte belangrijker
De deeltjesgrootte van voer is nog belangrijker bij onbehandelde hennen dan bij behandelde. Leghennen moeten via het voer alle benodigde nutriten binnenkrijgen, maar met de hele scherpere snavels kunnen ze selectiever voer pikken, daarom is deeltjesgrootte belangrijker, licht hij toe.