‘Houdt kostprijs laag als vermeerderaar’
Dat zei Jeroen van den Hurk, sectorspecialist pluimveehouderij bij de Rabobank dinsdagavond 17 november in Barneveld op de gezamenlijke avond voor vermeerderaars en opfokkers van NOP en NVP. Hij ging tijdens zijn presentatie Hoge bergen kennen diepe dalen in op de strategische ontwikkelingen in de vermeerderingssector.
Pluimveevlees is booming en zal varkensvlees binnenkort voorbij stevenen als meest gegeten vleessoort ter wereld, vertelt Van den Hurk. Nederlandse vermeerderaars hebben volgens hem uitstekend geprofiteerd van de almaar stijgende vraag naar pluimveevlees wereldwijd.
Sinds 2006 gaat het relatief goed in de Nederlandse vermeerderingssector, zegt de sectorspecialist. Alleen lokken hoge rendementen ongemerkt hogere kostprijzen uit en dat is gevaarlijk voor de lange termijn, waarschuwde Van den Hurk de aanwezige vermeerderaars en opfokkers.
Voerwinstverschil van 10 euro
Kostprijs beheersing is en blijft belangrijk. De bank werkt met KWIN cijfers die uitgaat van lange termijn voerwinsten van 8 tot 8,5 euro en dat is een stuk lager dan nu. Van den Hurk had onlangs de voerwinsten in 2014 van 33 vermeerderaars die klant zijn bij de Rabobank naast elkaar gelegd.
Tussen de beste en slechtste presterende bedrijven zit een voerwinstverschil van ruim 10 euro. Er zijn dus bedrijven met voerwinsten onder de 5 euro die in een goede tijd hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, maar ook bedrijven met voerwinsten van boven de 15 euro, zegt hij.
Geen invloed op marktsituatie
Van den Hurk raadt vermeerderaars aan om oog te hebben voor de lange termijn en kritisch te blijven op beheersing van de kostprijs. Op de marktsituatie heb je als pluimveehouder geen invloed op je kostprijs wel, verklaart hij.
De sectorspecialist verwacht dat er in de toekomst ook mindere jaren voor vermeerderaars komen en dan moeten bedrijven ook kunnen overleven. Bovendien moet een bedrijf bovengemiddeld draaien om voor een financiering in aanmerking te komen bij de Rabobank.
Pluimveerechten blijven
De Rabobank verwacht dat pluimveerechten ook na 2018 blijven bestaan omdat de totale veehouderij in Nederland dan waarschijnlijk nog te weinig mest verwerkt en de politiek ze dus niet af gaat schaffen. Er is beschikbaarheidsheidsrisico van rechten en om niet zonder rechten te zitten adviseren we pluimveehouders om dit structureel te borgen, liefst via koop, zegt Van den Hurk.
Meer druk op export
De sectorspecialist noemt het risicovol dat 60 procent van de geporteerde broedeieren naar Rusland gaat. Directeur Jacques de Lange van broedei exporteur Plumex die ook bij de bijeenkomst aanwezig was, beaamt dit. Hij probeert nieuwe exportmarkten aan te boren.
Van den Hurk vindt het opvallend dat weinig vermeerderaars omschakelen naar de Kip van Morgen en deze eieren vooral van nieuwe intreders komen. Door de omschakeling naar de Kip van Morgen hebben broederijen minder reguliere broedeieren nodig waardoor de druk op de export verder toeneemt.
De bank heeft berekend dat er jaarlijks ongeveer 75 tot 85 miljoen alternatieve eendagskuikens nodig zijn in Nederland en dus om ongeveer 100 miljoen broedeieren per jaar gaat.