Video: ‘Robot die grondeieren opraapt binnen enkele jaren op de markt’
Momenteel kost het een pluimveehouder elke dag al gauw eentwee uur per stal om grondeieren te rapen, zegt Vroegindeweij, promovendus bij Farm technology. Dat is geen leuk werk en daarom ontwikkelde hij een robot die automatisch grondeieren kan rapen.
De promovendus verwacht over 1,5 jaar een prototype te hebben, dat hij daarna kan testen in een leghennenstal. Als het prototype goed werkt dan kan ik meer robots laten bouwen voor pluimveehouders, vertelt hij. Als alles naar wens verloopt, verwacht ik dat pluimveehouders de robot binnen twee tot drie jaar kunnen kopen.
Technologie zelfrijdende auto
Vroegindeweij gebruikt dezelfde technologie als zelfrijdende autos. De robot bepaalt zijn locatie aan de hand van eigen bewegingen en het scannen van de omgeving met een laser. Ondertussen zoekt de robotsoftware op de camerabeelden naar eieren.
De testrobot kan al eieren oprapen. Al moet dit nog verder worden verbeterd. Bij fel licht ziet hij bijvoorbeeld eieren over het hoofd en ook bleef niet elk ei heel, zegt Vroegindeweij.
Kippen wennen er snel aan
Kippen wennen ontzettend snel aan de robot, vertelt Vroegindeweij. Bovendien een hoeft een pluimveehouder veel minder vaak zelf de stal in, en kan hij die momenten beter aan zijn eigen schema aanpassen. Juist de soms onvoorspelbare bewegingen van mensen zouden meer stress veroorzaken, geeft de promovendus aan.
Het rapen van eieren is overigens slechts het begin. Pluimveehouders hebben met hun robot constant ogen en oren tussen de kippen rondrijden om te letten op zieke dieren. Ook kan de luchtvochtigheid en temperatuur heel lokaal worden bijgehouden.
Ik kan zo dertig, veertig toepassingen bedenken, vertelt Vroegindeweij. Maar hij verwacht dat de raapfunctie genoeg motivatie zal zijn voor boerenlegpluimveehouders. Voor de vleessector is juist het idee van oren en ogen meer relevant.
Op zoek naar een partner
Vroegindeweij zoekt nu nog een partner om zijn robot op de markt te zetten. Hij schat dat de robot om en nabij de 50.000 euro moet kosten. Een pluimveehouder kan deze terugverdienen doordat hij tijd bespaart.
Op een bedrijf met 40.000 hennen is hij gemiddeld 1 tot 2 uur per dag bezig met grondeieren rapen. Wekelijks kan hij dan 7 tot 14 uur besparen en jaarlijks 365 tot 730 uur. De terugverdientijd ligt dan op 2,75 tot 5,5 jaar bij 25 euro per uur voor arbeid.
Video
Bekijk hieronder de video van de robot.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Bastiaan Vroegindeweij