Diverse boetes voor leghennenhouder uit Welsum
Dat is de hoeveelheid vee die het bedrijf mag houden op grond van de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) van 26 juni 2013 en de melding Activiteitenbesluit van 30 januari 2013.Ook tegen overige niet vergunde activiteiten wordt gehandhaafd, zoals voer- en eiertransporten buiten de dagperiode en het gebruik van een loader.
In februari 2015 constateerde de gemeente dat de het bedrijf zich niet hield aan de omgevingsvergunning. De leghennenhouder zou niet voldoen aan het vergunde stalsysteem, er ontbrak een vliegenbestrijdingsplan en een geluidsrapport.
Omwonenden klaagden bij de gemeente over het bedrijf en eisten dat er snel handhavend zou worden opgetreden tegen onder meer geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof en ammoniak.
Hersteltraject
Maar eerst volgde er een hersteltraject. De leghennenhouder kreeg enkele maanden de tijd om de zaken op orde te krijgen. De bewoners vonden dat onvoldoende en gingen in beroep. Met succes, want de commissie Bezwaarschriften stelden hen in het gelijk.
Maar omdat er ook al een bemiddelingspoging met de pluimveehouder was gestart, wilde het college van burgemeester en wethouders eerst afwachten of dat iets zou opleveren.
Tegelijkertijd waren de bewoners naar de rechter gestapt om de omgevingsvergunning van hun buurman ongedaan te maken. Ook dat leverde succes op. De rechter oordeelde dat de gemeente de vergunning voor 60.000 leghennen in juli 2014 niet had mogen afgeven. Daardoor moet de pluimveehouder terug naar de oude vergunning en het aantal leghennen naar 39.900 terugbrengen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gemeente Olst-Wijhe
Beeld: Ellen Meinen, Agrio archief