Varkenshouder verbaast zich over pluimveefokkerij
Namens de pluimveefokkerijorganisatie Hubbard vertelde Bel over de ontwikkelingen in de pluimveefokkerij. In Nederland is sinds dit jaar in niet alle supermarkten reguliere kip meer verkrijgbaar. In uiterlijk 2020 zal geen enkele super nog reguliere kip verkopen.
Dit is volgens Bel vrij uniek en in geen enkel ander land tot op heden vertoont. Het geeft volgens hem de macht van Wakker Dier en de retail aan en de invloed die dit heeft op de fokkerij. De retail stuurt de hele pluimveeketen aan en bepaalt wat de consument koopt.
De volle zaal met ruim 110 bezoekers in Dalfsen reageerde verbaasd op de fokkerijontwikkeling van het verder beperken van de groei van vleeskuikens. Je gaat de groei van kippen toch niet naar beneden bijstellen? Dat is toch niet duurzaam? Ik moet niet denken aan een trager groeiend varken. Bel reageert dat de traag groeiende dieren inderdaad een hogere voederconversie hebben, maar het zorgt volgens hem ook voor gezondere dieren die minder antibiotica nodig hebben.
345 procent duurder
In een grafiek toont Bel de verschillen in winkelprijzen tussen de gangbare kipfilet en kipfilet afkomstig van de Kip van Morgen en het Beter Leven Keurmerken sterrensysteem. Het filetje van de Kip van Morgen blijkt 125 procent duurder te zijn dan het gangbare stukje kippenvlees. Het 1 ster Beter Leven Keurmerk is 151 procent duurder en de biologische kipfilet die aan 3 sterren voldoet, is zelfs 345 procent duurder dan het gangbare kipfilet.
Verschillende aanwezige varkenshouders vragen zich af of de pluimveehouder die meedoet in een concept daadwerkelijk ook meer verdient. Bel reageert dat de insteek is dat een deelnemende pluimveehouder minimaal een gelijk saldo moet behalen en liefst een klein plusje. Maar volgens hem draait het niet alleen om financie vergoeding.
Bij nagenoeg alle overgeschakelde pluimveehouders zie ik een toegenomen arbeidsvreugde. Ik kan ook nog geen pluimveehouder bedenken die weer teruggeschakeld is. De technisch commercieel manager van Hubbard zegt dat in Nederland nu ongeveer 35 procent van de vleeskuikens in concepten worden gehouden.
Tekst: Ruben van Boekel