Uitvinder plantaardige biefstuk wordt hoogleraar Wageningen UR
Van der Goot realiseerde de plantaardige biefstuk op basis van eiwitten uit soja. Hiermee kreeg hij wereldwijd aandacht. Deze biefstuk werd ontwikkeld in samenwerking met De Vegetarische Slager en TU Delft.
Volgens van der Groot vergt verduurzaming van de productie van dagelijkse levensmiddelen een omslag in de wijze waarop grondstoffen in de levensmiddelensector worden verwerkt. In zijn inaugurele rede vertelt de hoogleraar dat gebruik van voedselingrediten in een natuurlijker vorm leidt tot minder energieverlies, efficiter grondstoffengebruik en gezondere producten.
'Vleesproductie inefficit'
Van der Goot is van mening dat de huidige productiewijze te veel verliezen geeft en ontoereikend is om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. De productie van vlees vergt veel energie en landoppervlak omdat de conversie van planteiwit naar diereiwit inefficit is, geeft hij aan.
Om dat effect te beperken, moeten er volgens hem concurrerende alternatieven komen voor vlees. Als de structuur van de duurzame alternatieven de eigenschappen van vlees evenaart, zullen consumenten eerder warmlopen voor de nieuwe generatie vleesvervangers.
Lees ook:Apparaat voor plantaardige biefstuk
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: De Vegetarische Slager