Splitfeeding: voeren naar behoefte met een ochtend- en middagvoer
Splitfeeding; het voeren van een ochtend- en een middagvoer is niet nieuw. "Het is in een nieuw jasje gestoken," vertelde Bert Janssen donderdag 7 april op de Pluimveerelatiedag in Barneveld.
Nutritenbehoefte door dag heen
Dertig minuten na het leggen van een ei, vindt de ovulatie plaats. Dan volgt 3,5 uur eiwitvorming en daarna 21 uur schaalvorming. Daarom heeft de kip In de ochtend energie, fosfor en eiwit nodig en in de middag en avond calcium.
Trouw Nutrition testte ochtend- en middagvoeders met verschillende energie-, eiwit- en calciumgehaltes op het proefbedrijf in Spanje om de optimale gehaltes te bepalen. Vanaf 2012 zijn de voeders op Spaanse praktijkbedrijven getest en sinds kort op het eerste Nederlandse bedrijf. Splitfeeding verbetert de schaalkwaliteit en levert milieuwinst op vanwege drogere mest met lagere gehaltes.
Lagere voerkosten
Volgens Janssen zijn de voerkosten met splitfeeding 0,40 tot 0,60 per 100 kilo lager door een betere benutting van de ingrediten waardoor je minder voer hoeft te verstrekken. Splitfeeding levert 3 tot 4 extra verkoopbare eieren op door de verbeterde schaalkwaliteit. Om een ochtend- en middagvoer te kunnen voeren moeten er op het pluimveebedrijf twee silo's per stal beschikbaar zijn met een doorstroomweger of siloweging en geautomatiseerde voeromschakeling.
Goed management is noodzakelijk om de juiste verdeling te sturen. Janssen adviseert om te starten met het singlefeed, het standaard legpluimveevoer, om te leren werken met de verdeling van 40% ochtend- en 60% middagvoer. De hoppers en het voersysteem moet aan het einde van de dag leeg zijn zodat in de ochtend ook werkelijk het ochtendvoer opgenomen wordt.
De proeven zijn uitgevoerd met behandelde hennen. Bert Janssen verwacht geen verschil met splitfeeding bij onbehandelde hennen. Het proefbedrijf van Trouw Nutrition in Spanje test nu splitfeeding bij vleeskuikenouderdieren. Dat vereist andere aanpassingen vanwege de voerbeperking.