Duurzaam voeren van opfok naar leg
Als de eerste 30 weken van een koppel goed verlopen, presteert het koppel meestal de hele legperiode goed," vertelde John Achterstraat, sectorhoofd legpluimvee bij De Heus Voeders B.V., donderdag 7 april op de Pluimveerelatiedag in Barneveld.
Goede opfok belangrijk
Als je het aandeel van de opfok ten opzichte van de gehele legperiode bekijkt is de investering in kapitaal en kilogram voer gering. In 25% van de tijd investeer je in de opfokperiode 23% van het kapitaal en 11% van de kilogrammen voer ten opzichte van de legperiode," aldus John Achterstraat. Investeren in een goede opfok en een goed opfokvoer is dan ook rendabel. Een gemeenschappelijk doel van de pluimveehouder, opfokorganisatie en voerproducent. Opfokken duurt tot 30 weken tot de piek in legpercentage, voeropname en een goed gewicht is bereikt.
Nieuwe uitdagingen: onbehandelde hennen, antibioticareductie en duurzame grondstoffen leiden tot steeds minder gecontroleerde omstandigheden. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe visie. We voeren kippen voor de aanzet van vlees, veren en eieren.
Specifieke behoefte
Hij vergeleek de humane met de pluimveevoeding. Een mens met een ontsteking of gebroken been verliest spiermassa. Vergelijk dat met een opfokhen die een enting krijgt. Dat kost energie. Om gewichtsverlies na een enting te voorkomen zijn eiwiten met specifieke aminozuren nodig," zei John Achterstraat. De aminozuurbehoefte voor de aanzet van veren is compleet anders dan voor vlees en eieren. De samenstelling van het opfokvoer kun je aanpassen om gewichtsverlies na enting te voorkomen.
Vezel belangrijkste uitdaging
De behoefte van de kippen zal de komende jaren veel veranderen door onbehandelde snavels en verhoogde activiteiten. De vezelfractie, ruwe celstof, is jarenlang een ondergeschoven onderzoeksitem geweest. Dat zal de komende jaren veranderen," voorspelt John Achterstraat. Een goede darmgezondheid is belangrijk voor de opfokhen om voldoende voer op te kunnen nemen en goed te kunnen benutten, voor het gedrag en het weerstandsvermogen. De darmgezondheid kun je goed houden door vezels in het voer. Volgens Achterstraat zijn vezels de uitdaging voor de sector de komende tijd. Een opfokvoer moet goed in balans zijn: te luxe gevoerde opfokhennen kunnen een dip krijgen na overplaatsen en zullen niet het beste presteren in de legperiode. Te schraal gevoerde opfokhennen kunnen minder weerstand en minder goed ontwikkelde organen hennen en daardoor zullen ook niet de best legprestaties leveren. Investeer als sector in de opfok; een gezamenlijk belang.