'Vroege voeding verbetert gezondheid vleeskuikens'
Dat zei pluimveedierenarts Gerwin Bouwhuis van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee (GvP) uit Emmen donderdag 7 april tijdens de Pluimveerelatiedag van LTO/NOP en Pluimveehouderij in Barneveld.
Vleeskuikens die direct na uitkomst de beschikking hebben over water en voer nemen het dooierrest beter op en hoeven geen afweerstoffen te gebruiken om te overleven omdat ze door de vroege inname van voeding snel immuniteit opbouwen tegen ziekteverwekkers, legt Bouwhuis uit.
Minder stress
Door de vroege opname van voer en water ontwikkelen ze langere darmvlokken waarmee ze beter voedingsstoffen op kunnen nemen. En doordat de darmen zich sneller ontwikkelen, hebben ze minder last van het leaky gut syndome (lekkende darm syndroom) waardoor ziekteverwekkers minder kans hebben om de (darm)gezondheid negatief te bevloeden en er minder kans is op bijvoorbeeld afkeur door hepatitis. Dit positieve effect is overigens ook te bereiken door het toevoegen van probiotica.
Kuikens die direct na uitkomst de beschikking hebben over water en voer hebben volgens Bouwhuis een actiever immuunsysteem waardoor ze minder stress ondervinden en minder snel uitdrogen.
Supplementen inzetten
De pluimveedierenarts adviseert vleeskuikenhouders om op risicomomenten, zoals vlak na een enting of tijdens een hitteperiode in de zomer supplementen in te zetten om de (darm)gezondheid te verbeteren. Vleeskuikenhouders kunnen bijvoorbeeld organische zuren, zoals butyraat en/of etherische oli, zoals oregano inzetten na een Gumboro enting en antioxidanten, zoals vitamine C tijdens een hitteperiode in de zomer.