Fotoserie: 'Check regelmatig de darmgezondheid'
Dat zei pluimveedierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek uit het Gelderse Ruurlo donderdag 7 april tijdens de Pluimveerelatiedag van LTO/NOP en Pluimveehouderij in Barneveld.
De dierenarts adviseert om in de opfok, wanneer de dieren 4, 8, 12 en 16 weken oud zijn, een Darmgezondheids-check uit te voeren. Hij adviseert dit patroon in de legstal voort te zetten en ook op week 22, 26 en 30 een Darmgezondheids-check bij de hennen te verrichten. Als er tot 30 weken geen problemen zijn, dan is de kans groot dat het later in de ronde ook goed blijft gaan. Bij vleeskuikens adviseert Wijnen om op cruciale momenten, bijvoorbeeld rondom voerwisselingen, een Darmgezondheids-check uit te voeren.
Diergezondheid is essentieel en als de darmgezondheid in orde is, ben je een heel eind op de goede weg. Daarom adviseren wij om op regelmatige basis een Darmgezondheids-check uit te voeren. We pakken daarvoor lukraak een aantal dieren uit iedere stal, niet de beste niet de slechtste.
Mond tot kont
Bij Pluimveepraktijk de Achterhoek ligt de focus op darmgezondheid: van mond tot kont. Ze kijken naar de volgende 10 aspecten:
- Snavel en tong
- Slokdarm en krop
- Lever
- Galblaas
- Kliermaag
- Spiermaag
- Dunne darm
- Blinde darm
- Caecale tonsillen
- Cloaca
Als alles goed is, behalen de dieren een score van 100 punten, de maximale score is 10 punten per aspect. Als er een afwijking is, geldt er een aftrek. De hoogte hiervan is afhankelijk van de ernst van de afwijking. De scores op alle darmgezondheidsaspecten worden vervolgens weergegeven in een spinneweb (zie afbeelding), zodat visueel goed te zien is waar verbeterpunten zitten. Vervolgens komt er een advies uitrollen.
Live sectie
Wijnen deed tijdens zijn presentatie een live sectie op een leghen. De hen heeft een vuile en natte cloaca, stelde de pluimveedierenarts vast. De inhoud van de dunne darm is ook wat dun en slijmerig, wat kan wijzen op een niet optimale vertering. Afhankelijk van het koppelbeeld zou het advies in dit geval zijn om eventueel, in overleg met de voervoorlichter, de vertering wat extra te ondersteunen door toevoeging van bijvoorbeeld organische zuren.
Tijdens de live sectie liet Peter Wijnen ook afbeeldingen zien van voorkomende afwijkingen, zoals een zwarte tong die door mycotoxines veroorzaakt kan worden en hepatitis (felrode puntjes op een lever), dat bij vleeskuikens voor afkeuringen kan zorgen.
Vroegtijdig ingrijpen
Met behulp van de Darmgezondheids-check kunnen we darmproblemen vroegtijdig signaleren en hierop reageren. Hierdoor worden grote problemen voorkomen waardoor het productieverlies beperkt blijft. Bovendien hoeft er vaak geen antibiotica worden ingezet maar zijn alternatieve middelen afdoende.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Pluimveepraktijk de Achterhoek, Monique van Loon