Leghennenhouders stoppen door toenemende regelgeving
Regelgeving, (onbetrouwbare) politieke beslissingen, discutabele welzijnsmaatregelen, de bijzondere lobby die onze vakbonden er op na houden, de manier van dieren houden, de manieren van handelen, de financie zorgen en onzekerheid, de stress, onze gezondheid, de druk op gezin en sociaal leven. Wij willen zo gn boer zijn, niet op deze manier, niet in dit land, legt Davina Heijink uit.
Volie minder prettig werken
De familie hield vroeger hun hennen in kooihuisvesting maar bouwde in 2010 en 2011 hun beide twee etagestallen om naar voliehuisvesting. Ze kunnen 96.000 scharrelhennen houden op hun bedrijf. De omschakeling van kooi- naar voliehuisvesting maakte het werk voor ons er minder prettig op omdat we veel meer last van stof hebben in de voliestallen met diverse gezondheidsklachten tot gevolg, verklaart Davina.
Bovendien vielen de opbrengsten van scharreleieren tegen. De rentabiliteit van het produceren van scharreleieren is 0 of lager. Om wat te kunnen verdienen met scharrelhennen, moeten we ons bedrijf uitbreiden. Maar dat zien we niet zitten op onze locatie. Ook was omschakelen naar vrije uitloop of biologisch niet mogelijk op onze met onze etagestallen, licht Davina toe.
De leghennenhouders hadden een paar jaar terug ook een eigen pakstation. We waren hierover eerst heel enthousiast en hebben er ook jaren goed mee gedraaid. Maar door toenemende regeldruk en de daardoor stijgende kostprijs kon ons pakstation niet meer uit, verklaart Davina.
Recreatieboerderij
Hun scharrelhennenbedrijf stond twee jaar te koop, maar er kwam geen koper die de juiste prijs voor hun bedrijf op tafel wou leggen. De familie blijft daarom op hun huidige locatie wonen en is van plan er een recreatieboerderij van te maken.
De stalinrichting willen we eruit halen en verkopen. Vervolgens willen stalruimte te huur aanbieden aan burgers om hun caravans of boten te stallen. Ondertussen zijn we van plan om een aantal houten huisjes te bouwen en een groepsaccommodatie op onze nieuwe recreatieboerderij. We zitten hier op een prachtige locatie in het recreatiegebied net buiten de stad Zutphen. Vlak voor ons bedrijf staat ook een bord recreatiezone. We zien dan ook veel kansen om er een succesvolle recreatieboerderij van te maken. Gasten kunnen straks bij Heijink terecht voor een zakelijke brainstormsessie, een vergadering in een eens heel andere omgeving of om een ritje te maken met paard en wagen.
Pluimveerechten verkocht
Heijink verkocht hun pluimveerechten en kon mede daardoor op een verantwoorde manier stoppen. Wij beseffen ons dat we in een voorkeurspositie zitten. Wij hebben dan ook geen spijt van de bedrijfskeuzes die we de afgelopen 10 jaar gemaakt hebben want wij kunnen stoppen, vertelt Davina.
Wij beseffen ons ook terdege dat er ongetwijfeld meer pluimveehouders op een dergelijke manier naar hun bedrijf kijken, ook het plezier verloren of aan het verliezen zijn of om wat voor reden dan ook zouden willen stoppen, maar dit om financie redenen niet kunnen. Voor hen en eigenlijk iedere pluimveehouder hopen wij dat de sector meer n wordt en dat er samenwerkingsverbanden komen van broederij tot groothandel. Ook hopen wij dat er een objectieve belangenbehartiging tot stand komt die strijd voor wat haar leden willen en dat het welzijnsonderzoek, de maatregelen daaromtrent en de praktijk elkaar weer terugvinden, verklaart Davina. De keuze maken viel ons uiteindelijk niet eens zwaar, het is goed zo, besluit Davina.