ForFarmers zet minder vleeskuikenvoer en meer leghennenvoer af
De afname bij de vleeskuikens wordt veroorzaakt door groeiende animo voor welzijnsconcepten met minder vierkante dieren per meter. De groei van biologische voeders steeg opnieuw hard, zon 20 procent, maar is maar een beperkt deel (Minder dan 10 procent) van het totale volume bij ForFarmers.
De voerfabrikant is actief in Nederland, Belgi Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en wil geen gedetailleerde cijfers geven over bijvoorbeeld het marktaandeel per sector in Nederland; Wij produceren 3 miljoen van de 12 miljoen ton veevoeders in Nederland.
Negatieve invloed door Verenigd Koninkrijk
De groei van de mengvoerverkopen in Nederland, Duitsland en Belgiheeft vorig jaar de omzetdaling in het Verenigd Koninkrijk ruim gecompenseerd. De 4 procent daling van de brutowinst (16,8 miljoen euro) van ForFarmers over 2016 is vooral te wijten aan de waardedaling van het Britse pond. In de clusters Nederland en in Belgie/Duitsland zorgden hogere volumes juist voor een stijging van de brutowinst met respectievelijk 6 en 5,8 procent, zo is dinsdag door het mengvoerconcern in het hoofdkantoor in Lochem bekendgemaakt.
Volgens directeur Yoram Knoop werd de daling in het Verenigd Koninkrijk verwacht. Een eerste reorganisatieronde in dit land zorgde voor een personeelsreductie van 100 arbeidsplaatsen, aan een nieuwe reorganisatie wordt gewerkt. De mate van efficiency in het Verenigd Koninkrijk is nog steeds duidelijk minder dan hier in Nederland.
Minder rundveevoeders
Behalve per land is ook het beeld per sector verschillend. De lage melkprijzen zorgden vooral in de eerste helft van 2016 voor een stevige omzetdaling. In het Verenigd Koninkrijk was de daling van de melkprijs nog groter dan in Nederland. Veel Britse veehouders zijn gestopt of schakelden over naar minimaal voeren van hun dieren. In Nederland werd juist veel meer gemolken. Vooral door de stijgende melkprijzen in de tweede helft van 2016 trok de omzet weer aan.
Ook de onzekerheid over de Brexit speelt een rol. Toch ziet Knoop op termijn goede vooruitzichten voor zijn concern het Verenigd Koninkrijk. Het land heeft nu nog een lage zelfvoorzieningsraad. Als het pond minder waard wordt, dan wordt de export van varkensvlees en zuivel vanuit Nederland, Denemarken en Duitsland in het Verenigd Koninkrijk moeilijker en zal de eigen productie groeien. Bovendien is er een tendens om meer Britse producten te kopen middels de slogan Buy British.
In grote lijnen was het beeld in de varkenshouderij hetzelfde; een slecht eerste half jaar werd gevolgd door een betere tweede helft van het jaar. Die groei was onverwachts groot, waardoor de rendementen in de varkenssector nu bovengemiddeld zijn. Dat heeft vooral te maken met de gestegen vraag vanuit China. Op korte termijn zal dat ook zo blijven, maar op langere termijn twijfelen we daaraan. Door de dalende vraag naar varkensvlees in West-Europa zal dan mogelijk een nieuwe sanering noodzakelijk zijn.
Nieuwe overnames
Het aantal verhandelde aandelen ForFarmers via Euronext is verdriedubbeld vergeleken met het eerdere handelsplatform van Van Lanschot. Grote investeerders zoals buitenlandse pensioenfondsen kunnen die nu ook kopen. We denken dat dit een goede zaak is voor onze leden, waarvan de meesten boer zijn.
ForFarmers wil komende twee jaar extra geld investeren (tussen de 40 en 45 miljoen euro per jaar) voor verdere verbetering van de bedrijfsvoering en efficiency. Daarnaast wordt er komende anderhalf jaar een bedrag van tussen de 40 en 60 miljoen euro besteed aan de inkoop van eigen aandelen.
Het voerconcern blijft in de EU en aangrenzende landen uitkijken naar mogelijke nieuwe overnames. Er is alleen al 60 miljoen euro in kas, Het gaat om acquisities in landen waar we in de toekomst een sterke marktpositie kunnen opbouwen, vergelijkbaar met Nederland, Belgi Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waar we al tot de grootste voerbedrijven behoren.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Tom Schotman