'Geen gevolgen voor vleeskuikenhouders na brand Plukon'
Dat zegt marketing manager Gerda Zijlstra van Plukon na vragen van Pluimveeweb.nl. We slachten in Wezep geen vleeskuikens, maar verwerken er kip. Het grootse deel van de productie hevelen we nu tijdelijk over naar andere locaties.
Plukon werd afgelopen vrijdag 24 maart getroffen door een grote brand en heeft nu de gevolgen in kaart gebracht. Afgelopen weekend maakte Plukon met bouwinspecteurs en andere experts een inventarisatie van de mogelijkheden de productie te kunnen herstarten.
Langere tijd geen productie
Voor de expeditie afdeling en twee productieafdelingen waar kipdelen worden geproduceerd is duidelijk dat hier voor langere tijd geen enkele productie kan plaatsvinden, vertelt Zijlstra.
Al tijdens de brand is het plan gestart om de productie van deze afdelingen naar de overige locaties van Plukon in Dedemsvaart, Blokker en Ommel te verplaatsen. Dit is afgelopen weekend geregeld. Dit is in nauwe samenwerking met de klanten van Plukon gebeurd, die maximaal hebben meegewerkt om alle IT systemen voor deze omzetting geschikt te maken.
Weer leveren
Inmiddels kunnen we voor het grootste gedeelte het verse kipassortiment weer leveren. We verwachten in de loop van de week nagenoeg alles weer te kunnen produceren. Het betreft hier met name zogenaamde specials waar nog gewacht wordt op grondstoffen zoals bijvoorbeeld bepaalde marinades en kruiden, legt Zijlstra uit.
In het andere deel van de productie, waar ultraverse maaltijden worden geproduceerd, was veel rookontwikkeling. Ondanks dat het zichtbaar leek mee te vallen, kan ook hier voor een langere periode niet geproduceerd worden.
Voedselveiligheidsnormen staan voorop en we willen en kunnen hier geen risicos in nemen. Als alternatieven kijken we zowel in de eigen locaties maar ook extern om de maaltijdenproductie zo snel mogelijk te kunnen herstarten, vertelt de marketing manager.
Grote schoonmaak
De machinerie van deze afdelingen worden weggebracht voor een grote schoonmaak. Hierna zullen ze weer vrijgegeven worden voor voedselproductie. Dit proces gaat nog enkele dagen in beslag nemen. Plukon hoopt dan ook de maaltijden productie deze week weer (deels) te kunnen starten.
Voor ons is er veel aan gelegen om klanten zo snel mogelijk weer te kunnen beleveren om lege schappen in de supermarkt te voorkomen, verklaart Zijlstra.
Voor de productiemedewerkers circa 250 van de locatie Wezep betekent het dat er mogelijk voor een periode op een andere locatie gewerkt gaat worden. Hierover is Plukon in overleg met de OR en de betrokken medemerkers. Het kantoor is afgelopen weekend schoongemaakt en daar kan weer gewoon gewerkt worden.