'TacRav werkt innovaties tegen'
Dat zei wethouder Aart de Kruijf van de gemeente Barneveld maandagavond 24 april tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) in het Gelderse Heteren. Als een bedrijf hun techniek op de Rav-lijst wil krijgen, moeten ze minimaal een jaar lang en op vier bedrijven hun techniek door een onafhankelijk bureau laten meten. Dat kost een bedrijf tussen de 100.000 en 250.000 euro. Dat is veel geld, waardoor veel bedrijven met veelbelovende technieken hiervan afzien. Daardoor hebben pluimvee- en varkenshouders minder keuzemogelijkheden voor technieken en dat vind ik een kwalijke zaak, vertelt de wethouder.
Pluimvee- en varkenshouders moeten voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Daarom moeten ze bij een nieuwe stal in een techniek investeren, die op de zogeheten Rav-lijst staat, die de uitstoot van ammoniak en fijnstof verlaagt.
Proces versnellen
De Kruijf juicht het initiatief in de regio van Barneveld toe om technieken sneller erkend te krijgen. Diverse partijen waaronder de provincie Gelderland, gemeenten, LTO en NVP maakten in december vorig jaar bekend het fijnstofprobleem in de regio FoodValley (rondom Barneveld) aan te willen pakken. De afgelopen maanden konden bedrijven hun fijnstof, geur en ammoniak reducerende technieken aanmelden om te laten meten. Daarmee kunnen innovaties sneller in de praktijk worden toegepast.
Naast de technieken op de Rav-lijst kunnen veehouders in de regio Food-Valley dan ook kiezen voor deze nieuwe (goedkopere) technieken om te voldoen aan de eisen die gesteld worden voor het verkrijgen van een vergunning. We gaan binnenkort in gesprek met de TacRav (de commissie die de Rav-lijst samenstelt) en de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken en zijn hoopvol op een goede afloop, zegt De Kruijf. Momenteel moeten pluimvee- en varkenshouders een (dure) techniek van de Rav-lijst kiezen en dat is een onwerkbare situatie. Daarom moet er wat veranderen volgens hem.
Bijdrage Gelderland
Om het project te financieren hopen de initiatiefnemers op een financie bijdrage van de provincie Gelderland. Andere pluimveerijke gebieden zoals de regio rondom het Limburgse Nederweert zijn zeer geteresseerd in de uitkomsten van de metingen.
NVP-voorzitter Hennie de Haan is enthousiast over het initiatief in de regio van Barneveld om de uitstoot van fijnstof te verlagen. De pluimveesector heeft bewezen het antibioticagebruik binnen enkele jaren fors te kunnen verlagen. Hopelijk kan de sector binnen nu en een paar jaar de uitstoot van fijnstof ook sterk verminderen. Dat draagt bij aan het maatschappelijk draagvlak van de pluimveesector en onze license to produce, zegt De Haan.