'Betere eischaalkwaliteit dankzij split feeding'
Dat zegt Robbie Kooloos uit het Gelderse De Glind bij Barneveld. Hij houdt samen met zijn vriendin Leanna Lagerweij 15.000 bruine biologische leghennen in n stal. De vorige koppel paste Kooloos voor het eerst split feeding van AgruniekRijnvallei toe. Vanaf 53 weken kregen zijn hennen een energie- en eiwitrijk ochtendvoer en een calciumrijk middagvoer. De pluimveehouder hield zijn hennen tot 78 weken.
De eischaalkwaliteit was veel beter dan tijdens voorgaande koppels, zegt Kooloos, die benadrukt dat zijn ervaringen nog maar pril zijn. De leghennenhouder hield geen exacte cijfers bij omdat hij voor het eerst als proef in samenwerking met zijn voerfabrikant split feeding toepaste. Op moment van schrijven zijn de hennen 45 weken oud. Deze ronde is hij van plan om vanaf 50 weken split feeding toe te passen. Deze ronde willen we cijfers bijhouden om te kunnen vergelijken.
Kooloos vindt dat leghennenhouders te weinig aandacht aan voer schenken. Voer is veruit de grootste kostenpost. Als je door split feeding meer eerste soort eieren kunt leveren en voerkosten kunt verlagen dan is dat zeer interessant. Zeker in de biologische leghennenhouderij waar eerste soort eieren veel meer opbrengen dan tweede soort en voer peperduur is. Daarom gaan we deze ronde cijfers bijhouden.
Derde silo
Op het einde van de ronde was het voer zo fijn van structuur dat het verstopt raakte in de voerhoppers. De leghennenhouder plaatst daarom een derde silo zodat hij elke silo iedere twee weken leeg kan draaien. Hij had al twee voersilos bij de stal staan.
Het aanpassen van de vijzels kostte hem circa 1.000 euro en het aanpassen van de voercomputer kostte eveneens 1.000 euro. De kostten van de derde silo komen daar nu bij bovenop. De investering valt mee. Hopelijk kunnen we hierdoor de voerkosten drukken en het aantal eerste soort eieren verhogen.
Vakblad Pluimveeweb
Lees het uitgebreide verhaal met de ervaringen van leghennenhouders met split feeding in Soliq aanstaande donderdag 22 juni in vakblad Pluimveeweb.Wanneer u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.