'Weten niet hoe het verder moet met ons bedrijf'
Dat zegt leghennenhouder Brand van Roekel woensdag 20 september in het Reformatorisch Dagblad. Hij houdt samen met zijn vrouw Joke en zoon Gijsbert 123.000 leghennen op hun familiebedrijf in Lunteren. De familie is n van de vele getroffen pluimveehouders in de fipronilzaak.
Al bijna drie maanden is er geen cent binnengekomen, terwijl alle kosten doorlopen. De 123.000 kippen eten per week voor 20.000 euro voer op. Rekeningen voor de afvoer van besmette eieren en het reinigen van de stallen stromen binnen.
De afgelopen weken is het gezin met hulp van familie, vrienden en leden van de kerk druk geweest met mest uithalen, schoonmaken, ontsmetten, opnieuw poetsen en nog eens ontsmetten. Je wordt er moedeloos van, verzucht Gijsbert (29), de jongste zoon en beoogde bedrijfsopvolger. Die voortdurende onzekerheid is slopend. Elke dag sta ik aan de band de eieren te rapen. Dan denk ik: Waar doen we het voor? Als de uitslag negatief is, moet alles naar Rendac.
Schade
De jonge boer schat de schade die de fipronil hun bedrijf tot nu toe al heeft bezorgd op zon 400.000 euro. Dat zijn alleen de gemaakte kosten, dan heb ik de gemiste inkomsten aan eierverkoop nog niet meegeteld.
Zijn vader rekent, zoals gebruikelijk onder pluimveehouders, in kosten per kip. Elke week dat we langer op slot blijven, kost ons 25 cent per kip voor het voer en voor de afvoer van de eieren. De mest komt daar nog overheen. En dan te bedenken dat het drie maanden geleden is dat het laatste geld binnenkwam. Normaal gesproken zou er nu wekelijks 60.000 euro binnenkomen. Dit houden we niet lang meer vol.
Het meeleven in de branche is groot. Zo geven voerleveranciers als het nodig is uitstel van betaling. Ook de bank lijkt nog geduld te hebben, al weet Gijsbert dat er al pluimveehouders onder bijzonder beheer zijn gesteld.
Petitie
Gea van Maanen is een zus van Gijsbert. Ze kon het niet langer aanzien hoe haar familie financieel en geestelijk gebukt gaat onder de fipronilkwestie en startte vorige week een petitiewaarin ze de overheid oproept om de gedupeerde pluimveehouders niet in de kou te laten staan.
In een toelichting op haar actie zegt Van Maanen: Ik zie mijn ouders en broer met de dag verder kapotgaan. Van de stress, de angst en het telkens weer tegen een muur aanlopen. Er moet gewoon iets gebeuren. Woensdagmorgen 20 september had ze bijna 3600 handtekeningen verzameld. We gaan door tot minstens 10.000. Dan wil ik de petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.
Lees de hele reportage over de familie Van Roekel op de website van het Reformatorisch Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Reformatorisch Dagblad