Nieuw concept met inbreng van vleeskuikenhouder
Van t Erve houdt samen met zijn broer Tom175.000 reguliere vleeskuikens en witvlees kalveren in het Overijsselse Balkbrug. De ontwikkelingen van de laatste jaren en het ontstaan van de diverse concepten hebben mij aan het denken gezet. Als vleeskuikenhouder moet je meebewegen met de markt, zegt Jeroen van t Erve.
Ketenconcept voor dierenwelzijn en duurzaamheid
RoyalTop is het eerste duurzaamheidslabel voor de pluimveesector dat zich richt op de foodservice en industrie markt op basis van meetbare welzijns-, gezondheids- en kwaliteitscriteria.
Het in 2015 opgerichte NoviPlus duurzaamheidslabel van Novi-Pluim, de landelijke vereniging van vermeerderaars, is het voorbeeld voor RoyalTop. Dat is ontstaan vanuit de vermeerderaars en hiermee realiseren we een meerwaarde voor de gecertificeerde vermeerderaars, vertelt vermeerderaar en vleeskuikenhouder Jurj Kuipers uit Dalfsen. Als voorzitter van Novi-Pluim en projectmanager van NoviPlus is hij vanaf het begin betrokken bij het RoyalTop concept.
De langzaamgroeiende concepten zijn gebaseerd op dierenwelzijn en hebben een minder gunstige carbon footprint door de langzamere groei, een lagere bezetting en uitloopruimte. Reguliere vleeskuikens scoren op het vlak van milieuduurzaamheid veel beter.
Het nieuwe concept is een gesloten keten met nauwe samenwerking tussen de ketenpartners die samen met de vleeskuikenhouders georganiseerd zijn in de stichting RoyalTop. Broederij Lagerwey levert Pluscare kuikens, De Heus en Agrifirm voer en GPS slacht de kuikens en regelt de afzet naar foodservice en industrie markt.
Verdienmodel
Van t Erve levert al jaren zijn kuikens aan GPS. Ik had al eerder naar andere concepten gekeken maar wilde onze jarenlange relatie met GPS niet kwijt. Door de deelname van Bart Remkes in GPS werd dit nieuwe concept opgezet, zegt Jeroen van t Erve. De omzetdaling bij welzijnsvriendelijke concepten weerhield hen voor een eerdere overstap.
Van t Erve heeft de keuring door Kiwa achter de rug. Die is goed verlopen. Ik voldoe ruimschoots aan het aantal noodzakelijke punten. Voor een modern vleeskuikenbedrijf is dit goed te doen, zegt Jeroen van t Erve. De bonuspunten, gebaseerd op dierenwelzijnscriteria, juiste gewichten, geen vangschade, minimaal antibioticagebruik en lage uitval moeten een verdienmodel opleveren.
Het grootste verschil vindt van t Erve het uitladen. De bezettingsnorm voor RoyalTop is 39 kg per vierkante meter, gelijk aan het Duitse kwaliteit systeem QS. Er mag n keer worden uitgeladen. Met RoyalTop kun je de bezetting middelen over het jaar en strakker plannen, aldus Jeroen van t Erve. Hij merkte de eerste ronde direct dat door de bezetting en het uitladen de gezondheid van de kuikens verbetert. Die extra ruimte komt de gezondheid ten goede, zegt de Overijsselse vleeskuikenhouder.