Fotoserie: GD: ernst pootproblemen wisselt sterk
Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek naar pootproblemen bij leghennen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), dierenartsen, opfokkers, veevoerleveranciers en de eierhandel. Vaak lijkt er sprake te zijn van een verstoring van het koppel, zegt pluimveedierenarts Christiaan te Veen van GD. De oorzaak hiervan kan algemene stress zijn, bijvoorbeeld door teveel tijd tussen de voerbeurten of een gezondheidsprobleem zoals darmstoornissen of leverproblemen.
Het koppel nauwlettend in de gaten houden en vroegtijdig ingrijpen kan de ernst van de pootproblemen in dergelijke gevallen beperken. Eventueel kunnen middelen, die herstel van de huid ondersteunen, worden verstrekt. Indien individuele hennen ernstige pootwonden laten zien maar verder wel vitaal zijn, kan apart zetten in combinatie met wondbehandeling het herstel bevorderen.
In andere koppels houden de pootproblemen langdurig aan en kan ook verhoogde uitval optreden. Onlangs zijn twee van deze koppels bezocht. Bij dergelijke koppels kan extra onderzoek noodzakelijk zijn om onderliggende factoren uit te sluiten. Systematisch onderzoek van de uitval door de dierenarts kan inzicht geven in onderliggende oorzaken van sterfte. Denk hierbij aan de conditie, productiestatus, aanwezigheid van pootwonden, bleekheid, buikvliesontsteking en aanwijzingen voor kannibalisme of verenpikkerij. Helaas blijven de mogelijkheden tot aanpak van de pootproblemen zelf in deze koppels beperkt, vertelt Ter Veen.
Aanvullend onderzoek
GD doet samen met de andere betrokkenen onderzoek naar pootproblemen bij leghennen en stelde een enque op. Er zijn in totaal 46 inzendingen en 52 enques binnengekomen voor het onderzoek. De laatste weken is het aantal nieuwe inzendingen minimaal.
De aanvullende onderzoeken worden momenteel afgerond. Het beeld is vergelijkbaar met de bevindingen in de tussenrapportage. Omdat aan de hand van de secties geen nieuwe inzichten in de pootproblemen worden verwacht, wordt de pilot stopgezet voor nieuwe inzendingen. De onderzoeken aan koppels, die in de tijd worden gevolgd, worden wel voortgezet. Inzenden voor pootproblemen is natuurlijk nog steeds mogelijk maar hiervoor wordt de normale eigen bijdrage in rekening gebracht, vertelt Ter Veen.
Toevoegingen aan het voer
Binnen de veevoersector wordt nog uitgebreid gekeken naar algemene voedingsmaatregelen om het huidherstel te bevorderen. Hierbij wordt gekeken naar toepassingen van verschillende vitaminen, mineralen, aminozuren en vetten. Het is nog te vroeg om hier duidelijke conclusies uit te kunnen trekken maar brede en langdurige behandeling geeft in sommige gevallen wel verbetering, zegt de pluimveedierenarts.
Omdat het probleem nog niet over is en er nog veel vragen rondom het probleem zijn, zal de werkgroep haar taken tot het verzamelen en verwerken van informatie voortzetten. Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan horen we dat graag, vertelt Ter Veen. Mensen met vragen en opmerkingen over pootproblemen bij leghennen kunnen mailen naar c.t.veen@gddiergezondheid.nl of bellen naar 0570-660566.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Gezondheidsdienst voor Dieren