Hertzberger: ‘Ga voor minder romantiek en meer technologie’
In haar spreektijd behandelde Hertzberger vooral wat ze ook in haar boek schreef. Tegenwoordig zijn we te veel met voedsel bezig, vindt ze: We denken bijna religieus over eten. Talloze voedingsboeken dragen inmiddels zelfs de naam voedingsbijbel.
Onvolledige AH-filmpjes
Hertzberger vindt dat we minder krampachtig moeten omgaan met de technologie achter de voedselproductie: Veel zogenoemde voedingsexperts pleiten voor natuurlijk, vers voedsel. Maar achter die gewone, verse tomaat gaat ook een boel technologie schuil. Albert Heijn laat in haar herkomstfilmpjes van groenten en fruit heel mooi de weg van boer naar supermarkt zien, maar de technologie, die vooraf gaat aan het zaaien van het gewas, wordt niet in het filmpje benoemd. Misschien heeft die krop ijsbergsla in de bron zelfs wel een zaadje dat veredeld is door Monsanto. Dat klinkt voor veel mensen niet zo romantisch als de boer met het gezinsbedrijf, die met liefde voor zijn aardbeien zorgt.
Technologie en chemie
De schrijfster, die naar eigen zeggen een echt stadsmeisje is, vindt dat duurzaamheid, efficitie, bodemkwaliteit, natuurbehoud, leefomgeving en diervriendelijkheid het belangrijkst zijn. Maar moet de landbouw voor het bereiken van die doelen wel zo veel naar de burger, die roept om simpel en natuurlijk, luisteren? Is vol inzetten op chemie en technologie niet veel beter?