'Check bij Ctgb of middel erkend is'
Dat adviseert Guido de Bree, verkoopmanager Nederland en Duitsland van CID Lines. Adviseurs zouden vanwege het ontbreken van de vereiste kennis van biociden middelen kunnen adviseren, die pluimveehouders niet mogen gebruiken. Een pluimveehouder is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van een bestrijdings- en/of desinfectiemiddel. Daarom is het verstandig dat hij zelf op de Ctgb website checkt of hij het middel mag gebruiken en hoe hij het mag inzetten.
Na de fipronilcrisis ligt de pluimveesector onder een vergrootglas. Zowel bij de controlerende instanties zoals de NVWA maar ook bij de afnemers van eieren, zegt De Bree.
Zoekfunctie op website Ctgb
Via https://toelatingen.ctgb.nl/ de zoekfunctie op de website van de Ctgb kan een pluimveehouder de naam van het middel of het registratie nummer invoeren en checken waarvoor het middel geregistreerd is, wat de werkzame stoffen zijn, wat het wettelijke gebruiksvoorschrift is en hoe de gebruiksaanwijzing eruit ziet.
Je kunt via de uitgebreide zoekfunctie ook specifiek zoeken op een aandoening zoals Eimeria Tenella (Coccidiose) om zo uit te vinden welke producten zijn toegelaten om deze aandoening te verhelpen, vertelt De Bree.
Een goede leverancier van bestrijdings-, reinigings- en desinfectiemiddelen adviseert pluimveehouders de juiste middelen voor de juiste toepassing en in de juiste dosering. Maar sinds de fipronilcrisis kunnen pluimveehouders niet voorzichtig genoeg zijn, waarschuwt De Bree.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Witteler GmbH & Co. KG