Succes voor 'meisje van de eieren'
Voor Joanne is haar bedrijfje ideaal. Nadat ze van school kwam, Joanne zat op speciaal onderwijs, was het even de vraag wat ze kon gaan doen. Ze heeft begeleiding nodig bij haar werk. Joanne: Ik kan helemaal zelf mijn tijd indelen. Ik kan 's morgens fietsen, maar ook wat later op de dag. Als iedereen in de avond maar de eieren heeft."
Want dat is wat Joanne doet. Naast het verzorgen van de kippen, het rapen van de eieren en ze netjes in de doosjes stoppen, brengt Joanne alle eieren zelf naar haar klanten toe. Op een grote witte e-bike met voorop een grote houten krat fietst ze, bijna dagelijks, een uur of vier door Hierden, Harderwijk en omgeving.
Haar vader, tevens vleeskalverhouder en eigenaar van een paardenpension, bedacht de kippencaravan. Met goede hulp van haar ouders kan Joanne voor het grootste gedeelte zelfstandig werken en een goed inkomen halen uit haar bedrijfje. Ze is net een half jaar bezig en heeft grote investeringen gedaan, maar ze kan er op jaarbasis 20.000 euro mee verdienen", vertelt haar vader.
Klanten van Joanne kunnen een kip adopteren en krijgen daarvoor zes of tien eieren terug. Ze kunnen uit twee paketten kiezen. Voor 150 euro per jaar krijgen ze iedere week tien eieren en voor 100 euro per jaar krijgen ze ze eieren per week."
Of de Hierdense Kakelhoeve groter wordt, dat is de vraag. Joanne moet alle eieren op haar fiets weg kunnen brengen", zegt haar vader. Het gevoel hierbij is zo belangrijk. Mensen moeten er de meerwaarde van inzien om andere prijzen te betalen."
Lees de hele reportage overJoanne Olofsen en haar 250 leghennenaanstaande zaterdag 24 maart in het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas.Klik hier om een gratis proefnummer voor dit agrarische vakblad aan te vragen.