'Met scherpere contracten besparen op ruimingskosten'
Dat zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. Pluimveehouders betalen dit jaar ruim twee keer zoveel heffing aan het Diergezondheidsfonds (DGF) dan vorig jaar. Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in 2014/2015, 2016/2017 en 2017/2018 zijn er tekorten ontstaan die dankzij de hogere heffing in n jaar worden weggewerkt.
Het ruimen kan volgens leghennenhouder Ben Janssen uit Boven-Leeuwen veel goedkoper. Eind 2016 werd zijn bedrijf geruimd nadat bij zijn buurman vogelgriep was vastgesteld. Ze plaatsten hier vier douchecabines op het erf, waarvan er n defect was en er twee van gebruikt zijn, zei Janssen vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl.
Met 50 man 12.000 hennen ruimen
Bovendien liepen er hier zon 50 man op het erf, terwijl je volgens mij met 10 man ook 12.000 hennen kunt ruimen. De ruimploeg bestond uit Poolse en Roemeense mensen. Niemand sprak er Nederlands, terwijl in het protocol staat dat deze mensen Nederlands moeten kunnen spreken. Ook verstonden ze geen Engels en Duits, waardoor ik niks met hen kon overleggen. De ruimploeg heeft bovendien gaas in onze stal vernield.
Ook stond de ontsmettingsploeg al om 10 uur op zijn erf, terwijl ze om 18 uur de stal pas konden ontsmetten. Die vertelden doodleuk dat ze 300 euro per uur kosten en toch gewoon worden doorbetaald. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die fout gingen, zei Janssen vorig jaar.
Waakvlamcontracten
Het is betreurenswaardig dat de kosten bij Ben Janssen in 2016 zo onnodig hoog zijn opgelopen, reageert De Haan. We zitten nu met het ministerie om tafel om kritisch mee te kijken naar de kosten van het ruimen bij vogelgriep uitbraken. Wellicht is er niet gecommuniceerd dat Janssen maar 12.000 hennen had. En komt er altijd standaard een ruimingsploeg van 50 mensen. Wanneer dat zo is, moet dat protocol veranderen.
Al kunnen we niet alles veranderen, benadrukt De Haan. In EU wetgeving is vastgesteld dat er altijd controleurs aanwezig moeten zijn bij het ruimen van pluimvee.
Een lokale cateraar is altijd goedkoper dan een landelijke. Maar aangezien vogelgriep uitbraken overal in Nederland kunnen plaatsvinden, moeten we met landelijke cateraars werken. Bij het afsluiten van deze zogeheten waakvlamcontracten met cateraars, ruimings- en ontsmettingsploegen moet de overheid scherp zijn omdat daar de meeste kosten te besparen zijn. Wij kijken nu samen met LTO/NOP kritisch mee naar die contracten. Dat deden we in het verleden niet, zegt De Haan. Mogelijk kan er bij het afsluiten van deze contracten op kosten worden bespaard waardoor ook de DGF heffing voor pluimveehouders omlaag kan.