Leghennenhouder ontving opfokhennen van geblokkeerd bedrijf
Dat zegt woordvoerder Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) na vragen van Pluimveeweb.nl. De leghennenhouder heeft zelf het sterke vermoeden dat er nog resten van fipronil in mest van de vorige kippen in de bodem van de uitloop zat. Daar liepen de vrije uitloop leghennen overdag rond. Ze pikken in de grond en op die manier moet de fipronil in de stal terecht zijn gekomen en zijn de eieren vervolgens besmet geraakt. Iets anders kan ik niet bedenken, vertelde hij tegen dagblad Tubantia.
Waarden kwijtraken
De kippen van het geblokkeerde opfokbedrijf kwamen vorig jaar na de eerste ruiming in zijn stal. Jonge kippen met een beperkte fipronil-besmetting, kunnen die waarden kwijtraken. Het hoeft dus geen probleem te zijn om met deze kippen verder te werken. Je mag ze alleen niet in de voedselketen brengen, het vlees van de kippen mag niet voor consumptie worden verkocht. De eieren van de boer in Tilligte voldeden de afgelopen maanden aan de norm, anders was hij daarop nooit gedeblokkeerd, vertelt voorzitter Hennie de Haan van de NVP.
Of het slim is om met kippen verder te gaan die uit een besmet bedrijf komen is een afweging die de boer zelf maakt, volgens De Haan. In die tijd was er een run op kippen, misschien heeft hij deze gekocht omdat ze snel beschikbaar waren en mogelijk ook goedkoper."
Hoge fipronilwaarden
De blokkade van deze boer was opgeheven voor het leveren van eieren, maar niet voor de mest en kippen. Daar waren nog te hoge fipronil-waarden aangetoond. Misschien dat er in de uitloop nog mest lag van de eerder besmette kippen. Het kan zijn dat de nieuwe dieren na het vrijgeven van de ophokplicht, in aanraking zijn gekomen met die fipronil. Eerdere metingen van zijn eieren waren wel goed", weet De Haan.
Ze hoorde dat er in augustus erg hoge fipronilwaarden zijn aangetroffen in de eieren van deze leghennenhouder. Daarom is het volgens de NVP voorzitter het meest aannemelijk dat de besmetting is opgelopen in de uitloop. De hennen en mest waren al besmet met fipronil. Kort nadat de ophokplicht is opgeheven, zijn de waarden in de eieren ook te hoog. Waarschijnlijk komt dit omdat ze buiten in aanraking zijn komen met relatief hoge fipronilwaarden. Cumulatie lijkt hier aan de orde, met een mix van factoren, zoals een heel hoog percentage kippen wat gebruik maakt van de uitloop.
Geblokkeerd
Nog 115 UBNs (bedrijven) zijn gedeeltelijk geblokkeerd in Nederland. Van die bedrijven zijn er 48 op slot vanwege te hoge fipronilwaarden in de mest, aldus de NVWA. De afvoer van besmette mest is een groot probleem, vertelt De Haan.
Deze zaak doet de pluimveesector geen goed, volgens de voorzitter. Dit brengt onrust en vragen met zich mee. Wat er nu precies gebeurd is, wordt uitgezocht. En ook of er risico's zijn voor andere bedrijven, die al dan niet gedeeltelijk zijn geblokkeerd. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen. Vooralsnog gaan we uit van een incident."