SecurEgg controleert alles wat de stal ingaat
De leghennenhouder uit het Limburgse Tungelroy bij Weert is n van de oprichters van SecurEgg. Door de fipronil crisis zijn pluimveehouders zich bewuster geworden van de rol en risicos die gepaard gaan met voedselveiligheid van eieren, zegt Mans.
Er zijn veel producten op de leghennenbedrijven aanwezig, van voer, drinkwaterbehandelingen, pikmaterialen tot bloedluisbehandeling en diergeneesmiddelen. Ik heb deze producten voor mijn eigen leghennenbedrijf opgeschreven en kwam tot mijn verbazing tot een grotere lijst dan gedacht. Maar aan welke eisen en voorwaarden moeten alle leveranciers en producten voldoen? Welke toepassingen zijn toegelaten, en welke niet? Welke producten kunnen risicos vormen bij de overdracht van ongewenste stoffen op de kippen of de eieren? Dat vragen veel legpluimveehouders zich af. Daarbij zullen de voorwaarden en controles in de sector verder aangescherpt worden. Het is bijna onbegonnen werk om overal van de hoogte te zijn en te blijven. Vooral voor producten waar nu geen borging voor is, zoals reinigingsmiddelen en afleidingsmateriaal is vaak moeilijk aan te geven of ze verantwoord toe te passen zijn, geeft Mans aan.
Door een lijst met beoordeelde leveranciers, producten en toepassingen op te stellen, ontzorgen we legpluimveehouders hierin, vertelt Mans. De leghennenhouder geeft aankomende woensdagavond 5 september een presentatie over de activiteiten van SecurEgg en vertelt hoe SecurEgg legpluimveehouders wil ontzorgen.
Voedselveiligheid
SecurEgg heeft als doel om de voedselveiligheid te borgen van de inkomende stromen op het legpluimvee- en opfokbedrijf. Met onze collectieve aanpak laten we als pluimveehouders aan de maatschappij zien dat we voedselveiligheid zeer serieus nemen en hierin zelf de verantwoordelijkheid nemen. SecurEgg is er op gericht om pluimveehouders te ontzorgen in de wirwar van wet- en regelgeving en voorschriften vanuit verschillende kwaliteitssystemen zoals IKB Ei, KAT en VLOG.
SecurEgg is een initiatief van en voor pluimveehouders, met het idee om collectief de borging van voedselveiligheidsrisicos te organiseren. Tijdens de thema-avond vertelt Mans hoe SecurEgg dit doet. Ook geeft hij voorbeelden van producten of toepassingen die mogelijk een gevaar op kunnen leveren voor de voedselveiligheid van eieren. Benieuwd naar het complete verhaal van SecurEgg? Meld je snel aan en kom naar de Pluimveeweb thema-avond in Barneveld.
Ervaringen zelf mengen
De thema-avond Voeding voor de legsector begint om 19.30 uur met een presentatie van Jos Mans van SecurEgg. Daarna vertelt leghennenhouder Jan van Gestel uit Diessen (NB) over zijn ervaringen met zelf malen en mengen van het voer. Hij begon in 2010 met bijmengen van tarwe om kosten te besparen. Maar inmiddels vindt hij zelf de voerstructuur kunnen bepalen het grootste voordeel van zelf mengen.
Om 21.00 uur start het laatste onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de thema-partners met elkaar in gesprek.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie door Jos Mans van SecurEgg
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Jan van Gestel
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is aanstaande woensdagavond 5 september bij Aeres MBO Barneveld, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Agrio archief